ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάσημοι σκηνοθέτες

Μίσησαν τις ίδιες τους τις ταινίες

Είναι οι δημιουργοί τους και θα έπρεπε να τις έχουν σαν παιδιά τους. Παρόλα αυτά κάποιοι σκηνοθέτες μισούν τις ίδιες τους τις ταινίες.

Η δημιουργία μιας ταινίας χρειάζεται μήνες ενίοτε και χρόνια δουλειάς από ένα σκηνοθέτη. Γυρίσματα, μοντάζ και πολλά άλλες ψυχοφθόρες και κουραστικές διαδικασίες. Κι αν στο τέλος δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα; Τότε δεν αποκλείεται να τις αποκηρύξουν.

Δείτε λοιπόν επτά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Tony Kaye - American History X

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Tony Kaye έχει τη φήμη του τελειομανή στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Ενώ λοιπόν οι παραγωγοί της ταινίας από τη New Line Cinema ήταν ευχαριστημένοι με την πρώτη «εκδοχή» της διάσημης ταινίας «American History X», ο Kaye δεν ήταν ικανοποιημένος και ήθελε να κάνει κάτι ακόμη για να τη βελτιώσει.

Η εταιρεία έδωσε 8 εβδομάδες προθεσμία ακόμη στον σκηνοθέτη για να παραδώσει την ταινία, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος αποφάσισε να μειώσει τη διάρκειά της σε 87 λεπτά.

Το στούντιο όμως αποφάσισε να διανείμει μια πιο μεγάλη εκδοχή, διάρκειας 119 λεπτών, με τη βοήθεια του πρωταγωνιστή της Edward Norton.

Εξοργισμένος με τις αλλαγές ο Kaye αποκήρυξε την ταινία και επιτέθηκε δημοσίως στους παραγωγούς, προσπαθώντας μάλιστα να βγάλει το όνομά του από τη δημιουργική ομάδα, ζητώντας από την Ένωση Σκηνοθετών της Αμερικής να χρησιμοποιηθεί αντί για το όνομά του το ψευδώνυμο Alan Smithee ή Humpty Dumpty.

 

2. Woody Allen - AnnieHall

Παρότι κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ και θεωρείται μία από τις καλύτερες δουλειές του, ο Γούντι Άλεν έχει πολύ διαφορετική άποψη για τη ρομαντική κομεντί «AnnieHall» και θεωρεί πως ήταν μια «μεγάλη απογοήτευση».

«Υποτίθεται ότι η ταινία έπρεπε να δείχνει τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός άντρα, όμως ήταν εντελώς ασυνάρτητη. Κανείς δεν κατάλαβε τι συνέβαινε και όλοι ενδιαφέρονταν για τη σχέση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. Εγώ δεν ήθελα να δείξω κάτι τέτοιο» φέρεται να έχει πει ο ίδιος.

 

3. Joel Schumacher - Batman & Robin

Ο σκηνοθέτης Joel Schumacher είχε ως γενικό κανόνα στην καριέρα του να μη δεχτεί να σκηνοθετήσει το sequel μιας ταινίας του, η οποία θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία.

Βέβαια, ο ίδιος «έσπασε» τον κανόνα του το 1997 για να σκηνοθετήσει την ταινία «Batman & Robin».

«Ήξερα από πάντα ότι αν σταθείς μια φορά τυχερός, πρέπει στη συνέχεια να απομακρυνθείς» δήλωσε αργότερα ο ίδιος.

Το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ, με τον Schumacher να απολογείται δημοσίως για το… δημιούργημά του.

 

4. Alfred Hitchcock - Rope

Παρά την εμπορική επιτυχία της ταινίας του και τις κριτικές που απέσπασε ο Χίτσκοκ αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας του, ελπίζοντας ότι δε θα δει ποτέ ξανά κανένα πλάνο από αυτή και δε θα ακούσει ποτέ ξανά κάτι γι’ αυτήν.

Όταν πέθανε το 1980, η ταινία «Rope» ανέβηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες.


5. Stanley Kubrick - Fear and Desire

Ο Stanley Kubrick θεωρείται ένας από τους καλύτερους κινηματογραφιστές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο ίδιος όμως μάλλον δεν είναι και ιδιαίτερος θαυμαστής του… ξεκινήματός του, με την ταινία Fear and Desire το 1953.

Πιστεύει ότι είναι πολύ «ερασιτεχνική, άξεστη και ανάρμοστη».

Έφτασε στο σημείο να αγοράσει όλα τα πρωτότυπα αρνητικά και αντίγραφα, για να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βγει στη δημοσιότητα.

Υπήρχε μόνο ένα νόμιμο αντίγραφο της συγκεκριμένης ταινίας στο αρχείο του George Eastman House (Kodak), το οποίο μετά από ειδική επεξεργασία διανεμήθηκε το 2012.


6. Steven Soderbergh - The Underneath

Μετά από την επιτυχία της ταινίας «Sex, Lies and Videotape» ο σκηνοθέτης Steven Soderbergh γύρισε την ταινία «The Underneath», με πρωταγωνιστή τον Peter Gallagher.

Η ταινία πήρε μέτριες κριτικές, με τον Soderbergh να την αποκαλεί «χαοτική», «χάλια από την αρχή» και «εντελώς βαρετή».

7. Michael Bay - Transformers: Revenge of the Fallen

Παρά την εμπορική της επιτυχία, μία από τις χειρότερες ταινίες που έχει κάνει ποτέ ο σκηνοθέτης Michael Bay είναι αυτή με τίτλο «Transformers: Revenge of the Fallen», κι αυτό κυρίως λόγω της έλλειψης… σεναρίου.

Η ταινία γυρίστηκε το 2007-2008 κατά τη διάρκεια των απεργιών της Ένωσης Σεναριογράφων της Αμερικής, με αποτέλεσμα ο Bay να έχει ελάχιστες σελίδες για να «χτίσει» την ταινία του γύρω από αυτές.

Ο ίδιος την αποκαλεί «αηδία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.