ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 7.050 ευρώ το εισόδημα για το εφάπαξ βοήθημα

Νέα όρια για το κοινωνικό μέρισμα

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος. Μετά από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποφασίστηκε να ανέβει το εισοδηματικό όριο για το μέρισμα από τα 6.000 ευρώ, όσον αφορά σε άγαμο, στα 7.050 ευρώ. Από εκεί και πέρα παραμένουν οι συντελεστές προσαύξησης κατά 1/3 για την σύζυγο και κατά 1/6 για το κάθε παιδί.

Όπως προέκυψε μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με την συμμετοχή του Χάρη Θεοχάρη Γενικού Γραμματέα Εσόδων, αλλά και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, όσες αιτήσεις απορρίφθηκαν θα επανεξεταστούν με τα εισοδήματα του 2013, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν έως το τέλος του μήνα. Ακόμη υπολογίζεται ότι επιπλέον 40.000 άνεργοι -που ήταν άνεργοι το 2013- θα ενταχτούν και θα λάβουν και αυτοί το μέρισμα. Για τετραμελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 11.750 ευρώ.

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, και τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταβληθεί «κοινωνικό μέρισμα» σε επιπλέον 115.000 νοικοκυριά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 320.000.

Επιπλέον, 50.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.

Με βάση τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων και την αξιολόγηση αυτών, αποφασίστηκαν τα εξής:

Διευρύνεται το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, θα αξιολογηθούν με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Τονίζεται ότι, για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται υποβολή νέας αίτησης.

Όπως είχαμε δεσμευθεί, το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί πλήρως στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.