ΚΟΣΜΟΣ

Προσέγγιζαν την ακτή με πλοιάριο

Νέα τραγωδία με 30 νεκρούς μετανάστες στη Σικελία

Εχθές το βράδυ 30 μετανάστες έχασαν την ζωή τους μέσα σε αλιευτικό σκάφος το οποίο εντοπίσθηκε από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό νότια της Σικελίας, όπως μετέδωσαν ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το αλιευτικό που εντοπίστηκε χθες βράδυ νότια της Σικελίας με 566 μετανάστες και περίπου 30 πτώματα αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στο σικελικό λιμάνι του Ποτσάλο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο θάνατος των μεταναστών οφείλεται σε ασφυξία και πνιγμό λόγω, κυρίως, του υπερβολικού αριθμού ατόμων που μεταφέρονται από τους δουλεμπόρους.

Το αλιευτικό συνεχίζει να ρυμουλκείται από το πλοίο Γκρεκάλε, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Το ιταλικό ναυτικό και η ιταλική πολεμική αεροπορία, κινητοποιήθηκαν, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Mare Nostrum», η οποία άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, με κύριο στόχο την αποφυγή νέων ναυαγίων μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το περασμένο σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η τραγωδία προκάλεσε νέα παρέμβαση, σε υψηλούς τόνους, της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά: «Άλλοι τριάντα νεκροί σε ένα πλεούμενο. Άλλοι τριάντα νεκροί που βαραίνουν την συνείδηση όσων υπερασπίζονται τις επιχειρήσεις διάσωσης της δικής τους Θάλασσας. Πρέπει να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις και να τους βοηθήσουμε στις χώρες τους, αμέσως! Τα πουκάμισα των Ματέο Ρέντσι και Αντζελίνο Αλφάνο έχουν βαφτεί με αίμα. Ή όχι;» υποστήριξε στο Facebook ο γραμματέας του κόμματος αυτού, ο Ματέο Σαλβίνι.

Στο μεταξύ, το θέμα της μετανάστευσης και της αναγκαίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια σημεία της ομιλίας του Ματέο Ρέντσι στο Ευρωκοινοβούλιο - στο Στρασβούργο - με την οποία την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ιταλικής εκ περιτροπής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.