ΚΟΣΜΟΣ

Πέτυχαν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις

Νίκη των απεργών μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική

Σε συμφωνία για τον τερματισμό της πεντάμηνης απεργίας των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική κατέληξαν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης πλατίνας με τους απεργούς μετά την υπογραφή σχεδίου, που προβλέπει   μισθολογικές αυξήσεις.

Οι εταιρείες  Anglo American Platinum, Impala Platinum και Lonmin. προβλέπουν ότι θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία «τις επόμενες εβδομάδες», καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη έπειτα από πέντε μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων.

Βάσει της συμφωνίας προβλέπεται να δοθεί αύξηση στους μεταλλωρύχους με τη μικρότερη εξειδίκευση 950 με 1.000 ραντ (περίπου 70 ευρώ) κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ οι άλλες κατηγορίες των μεταλλωρύχων θα λάβουν αύξηση 8% για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια για τα δύο επόμενα χρόνια από 7,5%.

Η συμφωνία, την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013 για τις εταιρείες Amplats και Implats και από την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους για την Lonmin και θα ισχύσει ως τις 30 Ιουνίου 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών.

Παρόλα αυτά οι μεταλλωρύχοι δεν θα λάβουν τα 12.500 ραντ μηνιαίως (880 ευρώ) που ζητούσαν από τις πρώτες απεργίες που είχαν κηρύξει το 2012.

«Είναι μια νίκη για όλους τους εργάτες της Νότιας Αφρικής» και μια συμφωνία «οπωσδήποτε αξιοπρεπής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του συνδικάτου Amcu Τζόζεφ Ματουντζούα, εκτιμώντας ότι το συνδικάτο του κέρδισε περισσότερα απ’ ό,τι το αντίπαλο NUM έπειτα από δέκα εβδομάδες απεργίας στα τέλη του 2013 στην εταιρεία Northam Platinum.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.