ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν χρειαστεί στο μέλλον

Ντράγκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο εκτύπωσης χρήματος

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκτύπωσης χρήματος, εάν αυτό χρειασθεί στο μέλλον.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι, εάν χρειασθεί, η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εκτύπωσης χρήματος – να εφαρμοστεί δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε ομοφωνία στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέτρα, στο πλαίσιο της αποστολής του, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, για να αντιμετωπισθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι από μία πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ σήμερα περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της από το 0,25% στο 0,15% και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία του ιδρύματος – συγκεκριμένα στο -0,10%. Περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση 4ετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο – που φέτος θα φθάσουν συνολικά στα 400 δις. ευρώ – στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν δάνεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια), με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται, επίσης, η προετοιμασία για την αγορά από την ΕΚΤ τιτλοποιημένων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της διαδικασίας χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες χωρίς πλαφόν με σταθερό επιτόκιο και η άρση της «αποστείρωσης» της ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί με τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει στο παρελθόν η ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές βασίσθηκαν στην οικονομική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, που έλαβε υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της. Συνολικά, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2% (ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 2%, ενώ τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 0,5%). Όσον αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ανέλθει σε 0,7% σε μέσα επίπεδα το 2014, σε 1,1% το 2015 και 1,4% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, κατά 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2014 και ανοδικά για το 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.