ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, το 1964

Ο ημιτελικός «ολοκαύτωμα» μεταξύ Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού

Πριν από ακριβώς μισό αιώνα εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πίστεψαν ότι ο ημιτελικός κυπέλλου ήταν «στημένος», όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο αγώνα διεκόπη στο 115ο λεπτό της παράτασης και το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος).

Η 22η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1963-64 σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές κατά τη διάρκεια του ημιτελικού Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός που είχε γίνει στις 17 Ιουνίου 1964 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έμεινε στην ιστορία ως «ημιτελικός – ολοκαύτωμα».

Ο αγώνας ήταν ισόπαλος 1-1 και απέμεναν λίγα λεπτά για τη λήξη της παράτασης. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με τους κανονισμούς της εποχής θα υπήρχε επαναληπτικός αγώνας μία εβδομάδα αργότερα στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Η αδιαφορία που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων για τη νίκη εξαγρίωσε τους προκατειλημμένους φιλάθλους, που πίστεψαν ότι οι ομάδες επιδίωκαν τον επαναληπτικό αγώνα για να έχουν επιπλέον έσοδα.

olokautoma2

Στο 115' εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και με πρωτοφανή μανία έσπασαν τα κιγκλιδώματα, κατέστρεψαν τις διαφημιστικές πινακίδες και τους προβολείς του γηπέδου. Συγκέντρωσαν όλα τα ξύλινα αντικείμενα, δοκάρια, κλπ. και τους έβαλαν φωτιά, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές από κοινού και χωρίς να συμπλακούν μεταξύ τους.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και εκτός του γηπέδου και προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την επόμενη μέρα το ζήτημα έφτασε ως τη βουλή με σχετική επερώτηση.

olokautoma3

Η ΕΠΟ δεν τόλμησε να ορίσει επαναληπτικό αγώνα κι έτσι η διοργάνωση διακόπηκε. Από την επόμενη χρονιά άλλαξε και ο κανονισμός των αγώνων κυπέλλου όπου καταργούσε τους επαναληπτικούς αγώνες.

Στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης χρονιάς δηλώθηκε η νικήτρια του άλλου ημιτελικού ΑΕΚ (είχε νικήσει 3-1 τον Πιερικό), ενώ σήμερα η ΕΠΟ αναγνωρίζει την ΑΕΚ ως νικήτρια της διοργάνωσης 1963-64.

leoforos

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.