ΕΛΛΑΔΑ

«Η διαφθορά εθεωρείτο μαγκιά»

Ο Ζήγρας έγραψε βιβλίο για όσα έζησε κοντά στον Άκη

Βιβλίο για τα χρόνια που πέρασε δίπλα στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο έγραψε ο εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας.

Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε μέσα στη φυλακή και σύμφωνα με την «Καθημερινή», που προδημοσιεύει αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο στην κυριακάτικη έκδοσή της, στο κελί νούμερο επτά της έκτης πτέρυγας, ξεκίνησε να γράφει σε λευκές κόλλες χαρτί ιστορίες με πηγή έμπνευσης όσα έζησε.

Με την παρακίνηση του δικηγόρου του, Στέλιου Γκαρίπη, άρχισε να βάζει σε μια σειρά τις ιστορίες και προσφάτως οι δύο άνδρες αποφάσισαν από κοινού να το εκδώσουν.

«Ανήκω σε ένα παρελθόν που αποδεχόταν τη διαφθορά, τη θεωρούσε μάλιστα μαγκιά», φέρεται να παραδέχεται ο Ζήγρας.

Το βιβλίο του ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως τη «συνειδησιακή συνέχεια της πρώτης ειλικρινούς μαραθώνιας απολογίας του», όταν αισθάνθηκε προδομένος από τη στάση του ξαδέρφου του και πείστηκε από το δικηγόρο του να ομολογήσει τα όσα παράνομα είχαν γίνει εν γνώσει του.

«Έβγαλα την αλήθεια από μέσα μου, ελευθερώθηκα... Τώρα θέλω να γράψω μια ιστορία φανταστική, χωρίς να πρέπει κάτι να θυμηθώ, χωρίς να πρέπει να εξηγήσω, χωρίς να πρέπει να απολογηθώ», ξεκαθαρίζει στην εισαγωγή.

Ο ήρωας του διηγήματος αποφεύγει να χρησιμοποιεί το όνομά του στις παρανομίες του. Τα ονόματα των υπόλοιπων ηρώων είναι περιγραφικά, είτε προερχόμενα από άλλες γλώσσες και εποχές, αποκαλύπτοντας πολλές φορές χιουμοριστική διάθεση: η «Αγκέλα» είναι η πρώην Γερμανίδα σύζυγος και η «Αντουανέτα» η νυν, ο πρόεδρος της παράταξης και μετέπειτα πρωθυπουργός είναι ο «Μίμης», ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο «Γερμανός», ενώ υπουργοί είναι μεταξύ άλλων: ο «Λόλας», που «δε θα διαπρέψει ως οδοντίατρος, αλλά ως υπουργός Κατασκευών», ο «σεβάσμιος και αξιοσέβαστος» κ. «Μπόρνας» με το μαύρο μούσι, ο «Σκαρπίνης» και άλλοι.

Σήμερα, ο Ζήγρας ισχυρίζεται πως οι σχέσεις του με τον Τσοχατζόπουλο είχαν περάσει την πρώτη «δοκιμασία» τους, όχι κατά τη διάρκεια κάποιας από τις εκατοντάδες παράνομες δοσοληψίες στις οποίες είχε συμμετάσχει, αλλά όταν ο εξάδελφός του τού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παντρευτεί στο Παρίσι.

«Είσαι τρελός;», λέει ότι του είχε πει.

«Πάμε στη Θεσσαλονίκη να σουβλίσουμε 300 αρνιά και να φέρουμε νταούλια και μια ζωή θα βγαίνεις βουλευτής», του είχε προτείνει.

Ο Τσοχατζόπουλος, όμως, ήταν ανένδοτος: «Είναι επιθυμία ζωής».

«Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ η ίδια μετά το γάμο αυτό», φέρεται να ομολογεί ο Ζήγρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.