ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η έντονη παρουσία

Οργανώνονται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάδειξη της νέας ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρωβουλή σε «αξιωματική αντιπολίτευση» απέναντι στην Κεντροδεξιά και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρχηγοί των «αδελφών» με τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκών κομμάτων.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην ομάδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρωβουλή επικρατεί ικανοποίηση, κάτι που είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει και ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε με τους ομολόγους του αρχηγούς αριστερών κομμάτων στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, έχει ήδη συμφωνήσει, κατά πληροφορίες, με το γαλλικό «Αριστερό Μέτωπο» και το γερμανικό «Die Linke» να υπάρξουν πρωτοβουλίες «ομογενοποίησης» όλων των βουλευτών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου η ευρωομάδα να αποτελέσει την μείζονα αντιπολίτευση στις δύο βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αύξηση και καθήκοντα

Άλλωστε, πλέον η εν λόγω ευρωομάδα έχει τα «φόντα» να αναδειχθεί σε σκληρό κριτή των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών της από 35 που είχε ως την 25η Μαΐου σε 52 σήμερα. Η αύξηση του αριθμού των αριστερών βουλευτών στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 6, αντί για 1, ευρωβουλευτές, ενώ στην GUE εντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των ισπανών Αγανακτισμένων, οι Podemos. Έχει τη σημασία του, φυσικά, ότι εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήραν, από την ιταλική Αριστερά, τρεις ευρωβουλευτές από την «λίστα Τσίπρα». Ήδη, χθες, η απερχόμενη πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καλωσόρισαν στην Ευρωβουλή την κόρη του Αλτιέρο Σπινέλι, Μπάρμπαρα, τον Κούρτσιο Μαλτέζε και την Ελεονόρα Φορέντζα . «Συναντάμε στην ομάδα μας σήμερα την κληρονομία του Αλτιέρο Σπινέλι και του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ τριάντα χρόνια από το θάνατό του. Σαν ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γιατί οι σύντροφοί μας είχαν στο ψηφοδέλτιό τους του όνομα του Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τέλος, εκτός της έντονης δραστηριότητας που αναμένεται να έχει η ευρωομάδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγάλο βάρος άσκησης αντιπολίτευσης αναμένεται να πέσει στους ώμους και των 6 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναμένεται να αναλάβει ενισχυμένες αρμοδιότητες και καθοριστικό ρόλο στην «διοίκηση» της ευρωομάδας της Αριστεράς, προκειμένου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παρεμβαίνουν όχι μόνο στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, αλλά και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.