ΕΛΛΑΔΑ

Πιλοτικά σε δύο δήμους

Ποιοι δικαιούνται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με καθυστέρηση και πιέσεις από την τρόικα, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιλοτικά, από τον Σεπτέμβριο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης, την αναδιάρθρωση των προνοιακών δομών, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα

Το πρώτο μέρος της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Ένα δεύτερο μέρος της αναθεώρησης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα των διαφόρων παροχών σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στον εντοπισμό πιθανών ομάδων πληθυσμού που δεν καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Με βάση την ανασκόπηση της κοινωνικής πρόνοιας, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι το βελτιωμένο επίπεδο των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να παραμείνει εντός των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος…

Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 20 εκατ. ευρώ και το επίδομα θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το 2015 σε εθνικό επίπεδο, αφού αξιολογηθεί τον Μάρτιο.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα θα είναι τα 4.800 ευρώ.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει έως τα 400 ευρώ.

Για τους δικαιούχους θα υπάρξουν και άλλες παροχές όπως: προγράμματα ένταξης στην εργασία, κοινωνικό τιμολόγιο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει καθιέρωση της «κοινωνικής επιταγής» που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς υπηρεσιών ή αγαθών, καθώς και τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης. Θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα Νέα, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι:

1.Ανεργος χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 200-230 ευρώ το μήνα, θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.

2.Εγγαμος συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 300 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος και 70 ευρώ η σύζυγός του), θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση.

3.Εγγαμος άνεργος με δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστος θα δικαιούται 400 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος, 70 ευρώ η σύζυγός του και από 50 ευρώ το κάθε παιδί). Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.