ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα αιολικά

Έξι μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ) αναζητούν την κρατική τους επιχορήγηση, μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα επί της αρχής, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για συνεργασίες των ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου, που αφορούν εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων - σε δύο από τις οποίες ωστόσο, συμμετέχει και η γερμανική εταιρεία ENERCON, η οποία ήδη βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ξεκίνησε σε άσχημο κλίμα, με τον πρόεδρο της, Γιώργο Βλάχο (ΝΔ), να αναγγέλλει τη συζήτησή του με επείγουσες διαδικασίες, χωρίς την ακρόαση φορέων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του.

Επίσης, ο κ. Βλάχος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εισαγάγει και νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, προκειμένου να υπερψηφιστεί με υπερεπείγουσες διαδικασίες, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο νομοσχέδιο για τη νέα «Καθετοποιημένη Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας», τη «μικρή ΔΕΗ», όπως την αποκαλεί η αντιπολίτευση.

Η παράλληλη επεξεργασία τριών νομοσχεδίων με επείγουσες έως κατεπείγουσες διατάξεις, στο φόντο του εσπευσμένου κλεισίματος της Ολομέλειας «ελλείψει νομοθετικού έργου», προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) να καλεί τους βουλευτές της πλειοψηφίας να διαμαρτυρηθούν προασπιζόμενοι «τη βουλευτική τους ιδιότητα και την αξιοπρέπειά τους».

«Στις 30/6 λήγει ο παρών χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων, καθώς και ο γενικός απαλλακτικός Κανονισμός που ίσχυε για το προηγούμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κατά συνέπεια, πρέπει μέχρι τις 30/6 να έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, όλα τα εκκρεμή έργα της προηγούμενης περιόδου» διευκρίνισε στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.