ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 37 νεκροί

Σφαγιάστηκαν χωρικοί στο Κονγκό

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά,σκοτώθηκαν στην περιοχή Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε μια επίθεση η οποία σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

Τα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Οι δράστες τα πυροβόλησαν, τα μαχαίρωσαν ή έκαψαν τα σπίτια τους. Ορισμένες από τις σορούς κείτονταν μέσα στην εκκλησία ενός χωριού, σύμφωνα με τον εικονολήπτη του Ρόιτερς που μετέβη στο σημείο.

Ο κυβερνήτης του Νότιου Κίβου Μαρσελέν Κισάμπο επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά έδωσε έναν χαμηλότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για 27 νεκρούς.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα θύματα πιθανόν σφαγιάστηκαν εξαιτίας διαφορών για την ιδιοκτησία κτημάτων και ζωοκλοπές ανάμεσα σε δύο φυλές στο χωριό Μουταρούλε.

Ένας δημοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για 33 νεκρούς, «οκτώ άνδρες, δεκατέσσερις γυναίκες, δέκα παιδιά και έναν στρατιωτικό», καθώς επίσης και για 28 τραυματίες.

Το Μουταρούλε βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νότια της πόλης Μπουκάβου, κοντά στα σύνορα της ΛΔ Κονγκό με το Μπουρούντι.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τα θύματα ανήκουν στη φυλή Μπαφουλίρου. Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των δραστών της σφαγής, αλλά τα μέλη της φυλής αυτής βρίσκονται σε διένεξη εδώ και δώδεκα χρόνια με μια άλλη φυλή, τους Μπαρούντι, για τη γη, τα βοσκοτόπια και άλλα θέματα. Υποστηρίζουν ότι οι Μπαρούντι, μια φυλή που κατάγεται από το γειτονικό Μπουρούντι, δεν είναι αληθινοί Κονγκολέζοι κι υφαρπάζουν εκτάσεις που ανήκουν σε αυτούς. Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εσωτερικών του Νότιου Κίβου, ο Ζαν-Ζιλιέν Μιρούχο, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για τη σφαγή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Μουταρούλε, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί ασφαλώς να μιλήσει για «δολοφονίες». «Πρόκειται για ένα πρόβλημα με [κλεμμένες] αγελάδες, και η μια παράταξη πήρε εκδίκηση», εκτίμησε. Πηγές στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκε πρόσφατα μια ζωοκλοπή στην περιοχή.

Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, και ιδίως οι επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου, σπαράσσεται από συγκρούσεις εδώ και είκοσι χρόνια.
Η αδυναμία του κεντρικού κράτους να επιβάλει το νόμο εκεί έχει επιτρέψει σε δεκάδες ένοπλες οργανώσεις να λυμαίνονται αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή, το υπέδαφος της οποίας είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ενώ ευνοεί τη διαιώνιση των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, που συνεχίζονται επί γενεές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.