ΚΟΣΜΟΣ

Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αίγυπτο

Σήμερα ορκίζεται νέος πρόεδρος της Αιγύπτου ο αλ Σίσι

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, ο απόστρατος στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που εξελέγη πρόεδρος της χώρας στα τέλη Μαΐου με ποσοστό 96,9% θα ορκιστεί σήμερα, σε μια τελετή που θα επικυρώσει και επισήμως την εξουσία που ασκεί ντε φάκτο εδώ και ένα χρόνο.

Εκτός από τους ηγέτες ορισμένων χωρών του Κόλπου, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και τρεις προέδρους αφρικανικών χωρών, ελάχιστοι άλλοι επίσημοι ξένοι προσκεκλημένοι θα παραστούν στην ορκωμοσία του Σίσι ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Κάιρο.

Ο Σίσι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα αφότου ανέτρεψε και συνέλαβε, στις 3 Ιουλίου 2013, τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Το καθεστώς του Σίσι κατέστειλε τις διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οργάνωση από την οποία προέρχεται ο πρώην πρόεδρος.

Επίσης, εξάλειψε και κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες όμως η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε μόνο στο 47,5%.

Εκτός από το Κατάρ, οι υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου που έχουν στηρίξει -κυρίως οικονομικά- τον Σίσι στην προσπάθεια καταστολής του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα εκπροσωπηθούν στην τελετή της ορκωμοσίας στο ανώτατο επίπεδο.

Έτσι, στο Κάιρο θα βρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Άμπντελ Αζίζ, ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα. Παρόντες θα είναι επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Από την Αφρική, αναμένονται στην τελετή και τις δύο δεξιώσεις που θα ακολουθήσουν στο προεδρικό μέγαρο οι πρόεδροι της Ερυθραίας Ισάιας Αφεουόρκι, της Ισημερινής Γουινέας Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα και του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, θα εκπροσωπηθούν από τον Τόμας Σάνον, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, στέλνουν στην ορκωμοσία μόνο τους πρεσβευτές τους στην Αίγυπτο.

Παρών ο Ν. Αναστασιάδης

Στην ορκωμοσία θα παραστεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η πρόσκληση προς τον κ. Αναστασιάδη θεωρείται απόδειξη των αναβαθμισμένων σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, δεδομένου του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού ξένων ηγετών που έχουν προσκληθεί στην τελετή ορκωμοσίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.