MEDIA

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο Τετάρτη 11 Ιουνίου από το μαύρο που έριξε η συγκυβέρνηση στην ΕΡΤ, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο.

Για τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ οι δημοσιογραφικές ενώσεις  αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενημέρωσης με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκέντρωση προγραμματίζεται και για τις 19:00 έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλους τους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της Ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Στο συνεχιζόμενο εδώ και 12 μήνες αγώνα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κομβικό ρόλο για την μη ευόδωσή του, έπαιξε η δημιουργία και λειτουργία της κατ’ ευφημισμό ''Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης''. Με αδιαφανείς διαδικασίες, με τροπολογίες επί τροπολογιών, με κατάργηση του ΑΣΕΠ, με διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει η ΔΤ ως οριστική ''ταφόπλακα'' στην ΕΡΤ και την μακρά ιστορία της. Η Ελλάδα ένα χρόνο τώρα κατέχει το θλιβερό παγκόσμιο προνόμιο να ισχυρίζεται ότι διαθέτει ''Δημόσια Ραδιοτηλεόραση'' με προσωπικό εποχικούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση έχουν υπενοικιασθεί στη ΝΕΡΙΤ.

Η πολιτική του ''Μαύρου στην ΕΡΤ'' και όσα ακολούθησαν άνοιξαν το δρόμο για την εκχώρηση έναντι πινακίου φακής όλων των ψηφιακών συχνοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας την Digea μονοπωλιακό πάροχο, διαχειριστή και διαμορφωτή περιεχομένου στη χώρα.

Αυτά καταγγέλλουν σταθερά και αταλάντευτα εδώ και 12 μήνες όλες οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις του Τύπου, γι’ αυτό και δεν τους αγγίζουν κατηγορίες για ''χλεύη'', ''λοιδορίες'' και διάθεση να ''εξοριστούν συνάδελφοι από τα σωματεία και τις ενώσεις εργαζομένων γιατί διεκδίκησαν μία θέση εργασίας…''. Είναι πολύ πιο σοβαρό το θέμα απ’ όσο κάποιοι επιμένουν να το αντιμετωπίζουν. Βασικός γνώμονας της λειτουργίας και των αποφάσεων όλων των Ενώσεων του Τύπου, όπως προβλέπεται και από τα καταστατικά τους, είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας, της αδέσμευτης ενημέρωσης, της δεοντολογίας.

Επισημαίνουμε, τέλος, σχετικά με την αγωνιστική διάθεση ''εργαζόμενων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση'' που εγκαλούν τις Ενώσεις ότι ''πρέπει να κηρύξουν 24ωρη απεργία σε όλα τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα'', ότι η 11η Ιουνίου δεν είναι ''μία ημέρα – σταθμός για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης'', όπως ισχυρίζονται. Είναι μια μαύρη μέρα-όνειδος για την Δημοκρατία και την ενημέρωση στην Ελλάδα.»

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την ΕΡΤ

Την υποστήριξή της στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

«Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε δει την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανασυγκροτήσει μια ανεξάρτητη δημοσία ραδιοτηλεόραση που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Mogens Blicher Bjerregard.

«Είδαμε, όμως, δημοσιογράφους της ΕΡΤ να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύουν τις δημοκρατικές αξίες της χώρας τους συνεχίζοντας να παρέχουν ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.