ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Real News

Στο πλευρό του Παπανδρέου η Χαριλάου Τρικούπη

Πρόσκληση ενότητας ή κίνηση ...συνέπειας; Η χθεσινή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, εν είδει απάντησης στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Real News, υπήρξε ...πανομοιότυπη σχεδόν, τουλάχιστον στο πνεύμα της, με εκείνη του Γιώργου Ελενόπουλου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Απέδιδε τις καταγγελίες μεθοδεύσεων των δικαστικών Αρχών με στόχο την «απαλλαγή» των Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου από τις ευθύνες τους, στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ σε θεωρίες συνομωσίας, θύμιζε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Στατιστικής Υπηρεσίας και απέδιδε τις όποιες ευθύνες για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο στην κυβέρνηση Καραμανλή, στηρίζοντας απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Περιείχε ακόμα και κοινά αποσπάσματα της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.

Κατόπιν τούτου, δεν ήταν λίγοι όσοι, συμπέραναν ότι παρά το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξε να δει έναν προς έναν τους δελφίνους του κόμματός του, από την Φώφη Γεννηματά, ως τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όχι όμως και τους «παπανδρεϊκούς» πλην του Φίλιππου Σαχινίδη, που εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά μαζί του, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει «άνοιγμα» στην «παπανδρεϊκή» πλευρά του ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, μιλούσαν για «γραμμή ενότητας» στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του κόμματος.

Άλλοι, πάλι, έκαναν λόγο για κίνηση συνέπειας από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ως υπουργός Οικονομικών ακόμα, αλλά και πολλές φορές έκτοτε έχει επικαλεστεί το υπερδιογκωμένο έλλειμμα που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή το προηγούμενο διάστημα, στάση που δεν θα του επέτρεπε τώρα μεταστροφή. Η Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε, παραδεχόταν ότι η μάχη που δόθηκε τότε ήταν κοινή και ως εκ τούτου κοινή θα είναι και η στάση που θα κρατηθεί στο εξής σε όσους επιχειρήσουν να σπιλώσουν το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου στην ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και τον αγώνα για την σωτηρία της χώρας από την χρεοκοπία.

 

• Δείτε εδώ ολόκληρο το σχόλιο του Γιώργου Ελενόπουλου
Σχόλιο Γιώργου Ελενόπουλου - με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας

Η καλύτερη απάντηση σε όσους ακόμα και σήμερα επιχειρούν να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους που επέφεραν θανάσιμο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, είναι η ίδια η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα
Προγράμματα Στήριξης και τα πεπραγμένα της τρόϊκας - Έκθεση που τόσοι προσπάθησαν να
"θάψουν" στην Ελλάδα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει, παρά την υπερπροβολή της πριν την
ολοκλήρωσης της, αλλά και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός του 2013, που ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το Νοέμβριο του 2012.

Και τα δύο, δικαιώνουν πλήρως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύουν τους
πραγματικούς υπεύθυνους.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό:
Στη σελίδα 16 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2013, της κυβέρνησης Σαμαρά - Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2012 από την Ελληνική Βουλή,
αναφέρεται σαφώς: «Το 2011, δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, επιτεύχθηκε μείωση τουελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες
του ΑΕΠ, ενώ συνολικά την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 6,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15,6% το 2009 σε 9,4% το 2011). Αυτή η μείωση είναι ημεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από
κράτος-μέλος της Ευρωζώνης».

Το κείμενο του Προϋπολογισμού φέρει την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού, Αντώνη
Σαμαρά και έλαβε την ψήφο του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Όσον αφορά την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Στο σημείο 5 της Έκθεσης, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μαρτίου του 2014, αναφέρεται το εξής:

[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] … επισημαίνει ότι, πριν από την έναρξη του προγράμματος
συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος
που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της
Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕγχΠ το 2009, έναντι - 6,5% το 2007, και τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕγχΠ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του από το 2003, όταν είχε διαμορφωθεί στο 97,4%, αγγίζοντας το 129,7% το 2009 και το 156,9% το 2012.
Είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική
λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος. Χαιρετίζει την
αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής
Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής
λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των
πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων. Υπενθυμίζει ότι, λόγω της επιμονής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής
Ένωσης) είναι πλέον επιφορτισμένη με τις εξουσίες και τα μέσα για την παροχή ενός στέρεου
συνόλου αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η μοναδική συγκάλυψη, είναι αυτή που επιδιώκουν όσοι
προσπάθουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ποιοι αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα;

Οι πραγματικοί Μνημονιακοί, όλοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, ενδεδυμένοι μια
αντιμνημονιακή λεοντή, επιδιώκουν να παραμένει η χώρα όμηρος των δικών τους στοχεύσεων.

Όλοι αυτοί που με τη στάση τους τότε, οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, που με τη στάση τους σήμερα, επιδιώκουν να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κακώς κείμενα.

Όλοι αυτοί των οποίων οι στοχεύσεις ουδεμία σχέση έχουν με το εθνικό συμφέρον.

Όμως, αν κάτι έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι, για να οδηγηθούν η χώρα και οι Έλληνες σε ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτείται κατανόηση του προβλήματος, των πραγματικών αιτιών που μας
έφεραν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής.

Και η αδυναμία και η άρνηση κατανόησης αυτής της αδήριτης ανάγκης, οδηγούν στο ίδιο
αποτέλεσμα: από τη μιά, οι πολλοί να πληρώνουν και μάλιστα, δυσανάλογα, τις τραγικές
συνέπειες από τις επιλογές των πραγματικών υπευθύνων και από την άλλη, να εξακολουθούμε
να είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση.

 

• Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της Real News:

Μετά από πέντε χρόνια θυσιών και μεγάλων δυσκολιών για την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, κάποιοι αρέσκονται να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους αλλά και υπαίτιους για τις περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα.

Η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ ή 36,5 δις ευρώ.

Πρόκειται για γεγονός που αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με διαφάνεια, για πρώτη φορά από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επικύρωσε η Eurostat, με τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σημειωτέον ότι η Eurostat έλεγξε τα αποτελέσματα με επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε με αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων της.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να κατατεθεί ο νόμος για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν στο παρελθόν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Έτσι η χώρα κατάφερε, για πρώτη φορά, να αποκτήσει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Γεγονός που αναγνώρισε η Eurostat, επικυρώνοντάς τα χωρίς επιφυλάξεις, απαλείφοντας όλους τους αστερίσκους που είχε για την χώρα μας μέχρι το 2010.

Γεγονός πια αδιαμφισβήτητο, που αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του έτους 2013 που ψήφισε η Βουλή – και η Νέα Δημοκρατία – το Νοέμβριο του 2012.

Γεγονός που αναγνωρίζει και η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο σημείο 5 της Έκθεσης, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μαρτίου του 2014, αναφέρεται το εξής:

[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] … επισημαίνει ότι, πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕΠ το 2009, έναντι - 6,5% το 2007, και τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του από το 2003, όταν είχε διαμορφωθεί στο 97,4%, αγγίζοντας το 129,7% το 2009 και το 156,9% το 2012. Είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος. Χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων. Υπενθυμίζει ότι, λόγω της επιμονής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι πλέον επιφορτισμένη με τις εξουσίες και τα μέσα για την παροχή ενός στέρεου συνόλου αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι αν ποινικοποιηθεί η αλήθεια, θα καταφέρουν να κρύψουν κάτω απ το χαλί την αναξιοπιστία που είχε η χώρα μέχρι το 2010, φορτώνοντας όλα τα δεινά για τα οποία η χώρα μπήκε σε περιπέτειες, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, στην αποτύπωση της πραγματικότητας.

Κατανοούμε την αγωνία τους να προστατέψουν αυτούς που πραγματικά οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να διαστρεβλώνουν τόσο βάναυσα την πραγματικότητα.

Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην ΚΟ αλλά και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν το βαρύ φορτίο να κρατήσουν μόνοι τους τη χώρα όρθια.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 10:03 23/06/2014

    Λες να φτάσαμε στο στάδιο, «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» ?
    Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ, ΑΛΛΑ
    Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    Μ Π Α Μ Π Ε Σ Ι Α .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.