ΥΓΕΙΑ

Ποιες οι επιπτώσεις

Τι προκαλεί στην υγεία η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου;

Σήμερα, 21 Ιουνίου στις 13:51 ακριβώς το μεσημέρι, ήταν το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα σήμανε -και με την "σφραγίδα" της Φύσης- την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ο Ήλιος βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η σημερινή ημέρα θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια σε όλο το έτος.

Υπάρχει, όμως, μία ξεχωριστή επίπτωση του θερινού ηλιοστασίου στην υγεία πολλών ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου "Jefferson" στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από προβλήματα στον κύκλο του ύπνου τους, είναι πιθανό σήμερα να αντιμετωπίσουν επιπλέον δυσκολίες να κοιμηθούν.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν όσο υπάρχει άπλετο ηλιακό φως έξω. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, άλλωστε, είναι γνωστό ότι είναι "προγραμματισμένος" να κοιμάται με το σκοτάδι και να εργάζεται με το φως. Σε μερικά άτομα αυτή η ευαισθησία είναι πολύ οξυμένη.

Το φως επηρεάζει την μελατονίνη στον οργανισμό, την ορμόνη που μας βοηθάει να ηρεμήσουμε για να κοιμηθούμε. Το επιπλέον φως της μεγαλύτερης ημέρας του έτους, όπως η σημερινή, μπορεί να κάνει τα συμπτώματα αϋπνίας ακόμα χειρότερα.

Ο δρ Karl Doghramji του Κέντρου Jefferson, συνιστά στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ύπνου, να κρατήσουν το φως σήμερα από νωρίς έξω από το σπίτι τους. Επισημαίνει, δε, ότι ίσως βοηθηθούν με το να φορέσουν γυαλιά ηλίου από νωρίς το απόγευμα, ώστε ο εγκέφαλος να "βλέπει" λιγότερο ηλιακό φως για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες, προτού φτάσει η στιγμή που θα πέσουν για ύπνο.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.