ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένονται ανακοινώσεις...

Τι σχεδιάζει ο Βενιζέλος ενόψει συνεδρίων

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να επιχειρεί να …ισορροπήσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές όμως που επισημαίνουν το ενδεχόμενο «ατυχήματος».

Οι κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, δείχνουν μελετημένες. Η διατήρηση στη θέση της ως Αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας της Φώφης Γεννηματά, δείχνει να «κλείνει το στόμα» σε έναν από τους επικρατέστερους «δελφίνους» στο εσωτερικό του κόμματος. Αντιστοίχως, τις πιθανότητες αμφισβήτησής του εκτιμάται ότι μειώνει η διατήρηση στο υπουργείο Υποδομών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η υπουργοποίηση στην «πρώτη γραμμή» του Ανδρέα Λοβέρδου. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετακόμιση του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες, φαίνεται ως να του …στερεί προς ώρας το δικαίωμα να κεφαλαιοποιήσει τη δύναμή του στο εσωτερικό του κόμματος.

Είναι όμως έτσι; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Άλλωστε, οι δύο πρώτοι ήταν ήδη υπουργοί όταν άνοιξαν ...αρχηγική περπατησιά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχει τα απαιτούμενα ερείσματα στο εσωτερικό του κόμματος, όπου μόλις επέστρεψε, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να είναι υποψήφιος και του ...βγήκε. Την ίδια ώρα, ο Φίλιππος Σαχινίδης επέλεξε να μην είναι υπουργός, διατηρώντας το δικαίωμα του ...ομιλείν, ενώ χωρίς εκπροσώπηση στην κυβέρνηση παραμένει η ομάδα Σκανδαλίδη.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στην ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση. Ο λόγος, απλός. Έκτακτες πολιτικές εξελίξεις και τυχόν πρόωρη προκήρυξη εθνικών εκλογών, θα αποτελέσουν «τρικλοποδιά» στο ΠΑΣΟΚ και την προσπάθειά του για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι λίγοι, για παράδειγμα, όσοι υποστηρίζουν ότι τα προαναγγελθένα συνέδρια, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Κεντροαριστεράς κινδυνεύουν ακόμα και να μη γίνουν, στον βαθμό που η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έρθει νωρίτερα, το προσεχές φθινόπωρο, προκαλώντας ίσως και εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως, θα επιχειρήσει να ξορκίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη, προγραμματίζει να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα δύο συνέδρια που έχει προαναγγείλει, τις επόμενες μέρες, σε μία προσπάθεια αυτά να δρομολογηθούν, αποτρέποντας οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.

Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι για δημιουργία δύο ξεχωριστών επιτροπών, μία που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του και μία που θα συμβάλλει εκ μέρους του κόμματος στην προετοιμασία του συνεδρίου της Κεντροαριστεράς. Στον βαθμό αυτό, που οι εν λόγω επιτροπές θα συγκροτηθούν, η πρώτη θα επιχειρήσει να υποκαταστήσει τις εν πολλοίς διαλυμένες οργανώσεις του κόμματος και η δεύτερη θα εντατικοποιήσει τις επαφές με τους άλλους φορείς της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος κοινός τόπος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στις δύο επιτροπές να αξιοποιηθούν στοχευμένα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι «δυσαρεστημένοι» του ανασχηματισμού και οι «αμφισβητίες» του ίδιου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να ενσωματωθούν στην κοινή προσπάθεια, αποτρέποντας φυγόκεντρες τάσεις. Αν ένας τέτοιος σχεδιασμός θα …του βγει, άγνωστο. Τα «ατυχήματα» στην πολιτική, ποτέ δεν ξέρει κανείς από πού θα προκληθούν…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.