ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κινέζος πρωθυπουργός στην Αθήνα

Τριήμερη απόβαση επενδύσεων στην Ελλάδα

Στην Αθήνα το μεσημέρι ο Kινέζος Πρωθυπουργός. Υποδομές, ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία στην ατζέντα

Υψηλές προσδοκίες από την τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ έχει η Αθήνα καθώς, ένα χρόνο μετά την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο, προσδοκά ότι μπορούν να ισχυροποιηθούν οι βάσεις συνεργασίας των δύο πλευρών.

Οι κινέζοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν σε υποδομές, που συναρτώνται άλλωστε άμεσα και με την προσπάθειά τους να εξεύρουν δρόμους για τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Μετά την επιτυχία της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά, η Κίνα ενδιαφέρεται αφενός να ενισχύσει την παρουσία της στο μεγάλο λιμάνι (σ.σ. γι αυτό και καίγονται να κερδίσουν το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ), αφετέρου δε να «βάλει πόδι» και σε άλλες κρίσιμες υποδομές. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ήδη κινητοποιήσει κινεζικές εταιρείες (Shenzhen Airport Co και Friedmann Pacific Asset Management Limited) ενώ ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και το υπό σχεδιασμό νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Επιπλέον, η Αθήνα αναμένει να μετουσιωθεί σε πράξη, και ενδεχομένως σε αύξηση του τιμήματος, το ενδιαφέρον της Κίνας για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, μέσω της συμμετοχής κινεζικών εταιρειών στις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ καλά νέα αναμένονται και από τον τομέα της ενέργειας, όπου το Πεκίνο συνεχίζει την... αθόρυβη ενίσχυση της παρουσίας του σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ανανεώσιμες πηγές ενώ έχει δώσει το «παρών» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Το Μουσείο Ακρόπολης και η... Κνωσός

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αναμένεται λίγο μετά τις 15:00 σήμερα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου και θα τον υποδεχτεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Οι δύο άνδρες θα μεταβούν στο Μαξίμου όπου θα έχουν συνάντηση και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου. Το βράδυ προγραμματίζεται ιδιωτική ξενάγηση του κινέζου Πρωθυπουργού και της συζύγου του και δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης ενώ αύριο θα υπάρξει κοινή παρουσία των δύο Πρωθυπουργών στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και σε επιχειρηματικό συνέδριο στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

Τα ζεύγη Σαμαρά και Λι θα αναχωρήσουν την ίδια ημέρα για την Κρήτη, τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, όπου και θα παραμείνουν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.