ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ή με τους πολίτες, ή με τα συμφέροντα»

«Αδειάζει» την ΑΕΚ ο Βασιλόπουλος για το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, με αφορμή την απώλεια του Άλσους από τον Δήμο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του για το Ρυθμιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη διάταξη για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Στην ανακοίνωση τονίζει: «Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν είναι ένα: ή με τους πολίτες και την ποιότητα ζωής στην πόλη ή με τη παράδοση σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα και την υποβάθμιση της ζωής μας». Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η δεύτερη συνεδρίαση για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας, το οποίο ψηφίστηκε αργά το βράδυ (επί της αρχής).

Η ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών:

«Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας πρόκειται να αποτελέσει έναν ακόμη νόμο της πιο αδίστακτης και αντιλαϊκής κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Μίας κυβέρνησης που με σωρεία νομοσχεδίων το τελευταίο διάστημα δίνει γη και ύδωρ στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θυσιάζοντας δάση, αιγιαλούς και εν γένει τη δημόσια περιουσία τη στιγμή που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια, την ανεργία και την απόγνωση.

Όσο και αν επιχειρείται να αλλοιωθεί η πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι το ΡΣΑ επιφέρει σοβαρές αλλαγές όχι μόνο στο δασικό χαρακτήρα του Άλσους, αλλά συνολικά στο χαρακτήρα της Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας. Ειδικότερα:

α. Η χωρική υποενότητα στην οποία εντάσσεται η πόλη μας δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως αμιγούς κατοικίας, αλλά ως γενικής, της οποίας μάλιστα ο πληθυσμός «πρέπει να συγκρατηθεί» για να μη φύγει (άρθρο 9, π 1.1), προδιαγράφοντας την προοπτική της δημιουργίας μίας πόλης επιχειρηματιών και καταναλωτών, με απόντες όμως τους πολίτες.

β. Ο Δήμος μας εντάσσεται στον «Αναπτυξιακό άξονα Βορρά-Νότου» (άρθρο 11, π.2.1, β) και κατά µήκος του αναπτύσσονται περιοχές επαγγελµατικών εγκαταστάσεων µικτού χαρακτήρα – βιοµηχανικών και βιοτεχνικών, χονδρεµπορίου και εµπορευµατικών. Δηλαδή η πόλη μας προβλέπεται να αποκτήσει δραστηριότητες που στο όνομα της «ανάπτυξης» θα καταστήσουν τη ζωή των κατοίκων δυσχερή.

γ. Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, ένας πνεύμονας πρασίνου 471 στρεμμάτων για ολόκληρη την Αττική παραδίδεται στο «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων», ενώ η διαχείρισή του φεύγει από το Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Ο φορέας αυτός θα είναι Ν.Π.Ι.Δ και μέσω αυτού θα καταστεί το άλσος βορά σε κάθε λογής μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, για να εξυπηρετηθεί καλύτερα αυτό το σχέδιο, το άλσος μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό πάρκο με «ζώνες ειδικών χρήσεων». (άρθρα 18 και 19)

δ. Στο 5% της συνολικής έκτασης του άλσους, δηλαδή σε 23.5 ολόκληρα στρέμματα δάσους (εκτός των 29.1 που δίδονται στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ για το γήπεδο), μπορούν να ανεγερθούν αθλητικές εγκαταστάσεις και να γίνει αλλαγή στις χρήσεις γης, επιτρέποντας τον αποχαρακτηρισμό, άρα και την οικοδόμηση, στο σύνολο των 23.5 στρεμμάτων. (άρθρο 82). Είναι αυτή ακριβώς η διάταξη που δίνει τo δικαίωμα στον κ. Ανδριόπουλο (Διευθύνων σύμβουλος της DIMAND ΑΕ και project manager του νέου γηπέδου) να εμφανίζει την οικοδομήσιμη έκταση του γηπέδου της ΑΕΚ στα 43 στρέμματα. (Dimand – AEK project)

ε. Ο άμεσος αποχαρακτηρισμός 6.048 τμ δασικής και αναδασωτέας έκτασης του Άλσους αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα του συνολικού σχεδίου, με 2.5 στρέμματα να προσαρτώνται στο παραχωρηθέν οικόπεδο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και τα υπόλοιπα 3.5 στρέμματα να χρησιμοποιούνται για πεζοδρομήσεις πέριξ του νέου γηπέδου (σ.4 στην Πολεοδομική και Χωροταξική Θεώρηση για το γήπεδο).

Η θέση της παράταξής μας για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι διατυπωμένη από την αρχή και με σαφήνεια στο πρόγραμμά μας. Θεωρούμε την ΑΕΚ τμήμα της ζωντανής ιστορίας της πόλης μας, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προσφυγικές ρίζες των κατοίκων της. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ δικαιούται να χτίσει το γήπεδό της στο χώρο των 26.6 στρεμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες και το Σύνταγμα.

Η εστίαση της συζήτησης για το ΡΣΑ στα 2.5 ή 6 στρέμματα του άλσους που εκχωρούνται για την ανέγερση του γηπέδου είναι όχι μόνο το προκάλυμμα άλλων επιδιώξεων, αλλά και αποπροσανατολιστική για τις αλλαγές που θα επιφέρει το ΡΣΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γι’αυτό και έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την αποσύνδεση της ανέγερσης του νέου γηπέδου από το έκτρωμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου και την κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου, ώστε να συζητήσουμε με την ΑΕΚ για τις πραγματικές ανάγκες για την ανέγερση ενός νέου γηπέδου. Όσο ταυτίζεται η πορεία του γηπέδου με την εκχώρηση του Άλσους και της πόλης σε αλλότρια συμφέροντα αμφισβητούνται εκ των προτέρων οι προϋποθέσεις για μία καλόπιστη συνεργασία.

Το Άλσος ανήκει στην πόλη, στους πολίτες της και συνολικά στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Την ευθύνη για την υποβάθμισή του φέρουν ακέραιη προηγούμενες Δημοτικές αρχές και η κυβέρνηση, ενώ ως Δύναμη πολιτών έχουμε εδώ και χρόνια καταγγείλει την εγκατάλειψη του άλσους και τις σκοπιμότητες που αυτή υπηρετεί. Ως νέα Δημοτική αρχή έχουμε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αναγέννησή του άλσους, ώστε να αποτελέσει έναν πραγματικό τόπο έλξης και αναψυχής για όλους. Φευ όμως, υπάρχει και η άλλη εικόνα του Άλσους, αυτής που κάτοικοι της πόλης το επισκέπτοναι καθημερινά, το αγαπούν και επιδιώκουν την αναζωογόνησή του. Αυτό χρειάζεται η πόλη μας και όχι τη συκοφάντησή του…

Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν είναι ένα: ή με τους πολίτες και την ποιότητα ζωής στην πόλη ή με την παράδοση σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα και την υποβάθμιση της ζωής μας. Εμείς διαλέγουμε το πρώτο και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε, καλώντας σε συμπόρευση όλους τους φορείς, τους συλλόγους, και κυρίως τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας.

ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

30/7/14»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.