ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία των ηγετών

BRICS: Ιδρύουν αναπτυξιακή τράπεζα και κοινό ταμείο

Οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου δημιουργούν μια δική τους αναπτυξιακή τράπεζα και ένα κοινό ταμείο.

Οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, τη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) συμφώνησαν σήμερα να δημιουργήσουν μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και ένα κοινό αποθεματικό ταμείο, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ μιλώντας στη σύνοδο κορυφής στη Φορταλέζα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, η έδρα της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη, την προεδρία θα αναλάβει για μια περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία, ενώ το κεφάλαιό της θα είναι 50-100 δισεκ. δολάρια. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισεκ. δολαρίων.

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Οι χώρες της ομάδας BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το διττό σχέδιο—το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουν να αποτελέσει αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.

Σύμφωνα με την Ρουσέφ, η δημιουργία αυτών των θεσμών αποτελούσε μια προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της ομάδας BRICS, ώστε να προστατευθούν από διάφορα σενάρια κρίσης: «θα αποτελούν κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας για να αυξηθεί η προστασία για τις χώρες (της ομάδας) BRICS και για άλλες χώρες. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας», είπε η οικοδέσποινα της συνόδου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.