ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κόστισε το taxis το οποίο υπολειτουργεί

Οι αστοχίες του ηλεκτρονικού συστήματος taxisnet συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι όχι μόνο αναγκάζονται λόγω των συνεχών αλλαγών στη νομθεσία να πληρώνουν λογιστές για τη συμπλήρωση της φορολογικήες δήλωσης, αλλά και να αγωνιούν εάν θα προλάβουν να πληρώσουν τους φόρους δεδομένου ότι η φορολογική τους δήλωση δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί. Οπως αναφέρουν εφοριακοί 200.000 χιλιάδες φορολογούμενοι των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα δεν έχουν εκκαθαρισθεί ακόμα.

Δηλαδή οι ανωτέρω φορολογούμενοι αν και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση πριν την 14η Ιουλίου (όπου και έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα) περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς κλήθηκαν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και τις αποδείξεις στην εφορία, αφετέρου κάποιοι άλλοι υπέβαλαν δήλωση με επιφύλαξη. Το πρόβλημα που δημιουργείται σχετίζεται με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης η οποία εκπνέει την επόμενη Πέμπτη. Δηλαδή, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιουλίου θα θεωρηθούν οφειλέτες του δημοσίου ή θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο σε δύο δόσεις.

Στην περίπτωση που ο φόρος βεβαιωθεί μετά τις 31 Ιουλίου θα πρέπει προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Διαφορετικά χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη θα «χάσουν» μία δόση από τις τρεις που προβλέπονται.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μία φορά που να μην παρουσιάστηκαν προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.Συστήματα τα οποία ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός δεδομένου ότι δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Και όμως ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Το σύστημα πέφτει, κλείνει για αναβάθμιση σε ώρες αιχμής, ενώ οι πολυπόθητες διασταυρώσεις έχουν σταματήσει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος. Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί κάθε χρόνο να ζητά δις. Ευρώ από τους πολίτες μέσω της φορολογίας και να τους ταλαιπωρεί ταυτόχρονα για την υποβολή της δήλωσης ακόμα και γι την πληρωμή του φόρου. Ενδεικτικό είναι ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν μπορούν να «σηκώσουν» ούτε τους νόμους. Για παράδειγμα ο νόμος προβλέπει ότι ακόμα και αν δεν έχει κάποιος ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο μπορεί να υπαχθεί στη πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή των βεβαιωμένων και όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε 12 δόσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει τέτοια εφαρμογή στο taxinet…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.