ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία

Φιλορώσος διοικητής «παραδέχεται» την κατοχή πυραύλων Buk

O Αλεξάντερ Κοντακόβσκι,  διοικητής της ταξιαρχίας Βοστόκ των αυτονομιστών  επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αντάρτες είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11), το είδος των πυραύλων που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταρριφθεί το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά μετά τη συντριβή του Μπόινγκ στην ανατολική Ουκρανία ότι οι αντάρτες πράγματι έχουν στην κατοχή τους το σύστημα πυραύλων Μπουκ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι Μπουκ ίσως να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους.

Πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, οι αυτονομιστές περιαυτολογούσαν ότι είχαν αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα πυραύλων. Έπειτα ωστόσο από το δυστύχημα η βασική οργάνωση των ανταρτών, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, επανειλημμένα αρνήθηκε ότι είχε ποτέ στην κατοχή της τέτοια όπλα. Ο Κοντακόβσκι κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προκάλεσε την ρίψη των πυραύλων που έπληξαν το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε επίτηδες εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, καθώς γνώριζε ότι οι πύραυλοι βρίσκονταν εκεί.

«Γνώριζα ότι ένας Μπουκ προήλθε από το Λουχάνσκ. Εκείνη την εποχή μας είπαν ότι ένας Μπουκ από το Λουχάνσκ ερχόταν με τη σημαία της ΛΔΛ» είπε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τη βασική οργάνωση ανταρτών που δρα στο Λουχάνσκ.

«Για αυτόν τον Μπουκ γνωρίζω. Άκουσα για αυτόν. Νομίζω ότι τον έστειλαν πίσω. Επειδή το έμαθα ακριβώς τη στιγμή που έμαθα ότι εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία. Πιθανώς τον έστειλαν πίσω προκειμένου να απομακρύνουν τις αποδείξεις της παρουσίας του» δήλωσε ο αρχηγός των ανταρτών \ στο Ρόιτερς.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.