ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η δύναμη της ψυχής

Ζούμε σε μια εποχή που όλα είναι σε «έλλειψη»... Οι ιδέες, τα συναισθήματα, οι οικονομικοί πόροι, τα χαμόγελα, η ομοψυχία, η ελπίδα...Σε μία τέτοια εποχή λοιπόν που όλα διέρχονται από μία έντονη κρίση, οι θεσμοί, οι αξίες, η επιβίωση και τα πάντα αμφισβητούνται, είχα την τύχη να γνωρίσω έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι η προσωποποίηση της δύναμης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας ότι όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να το πιστέψουμε και να παλέψουμε γι’ αυτό.

Η ιστορία του και όλο αυτό που έχει χτίσει σήμερα ήταν η αφορμή για να δω τα πράγματα κάπως αλλιώς ή μάλλον για να θυμηθώ αυτό που ξεχνάμε όλοι ότι «είμαστε τουρίστες», όπως είναι και το ομότιτλο βιβλίο, που έχει γράψει ο Παναγιώτης Μιχαήλ, ένας από τους «ήρωες ανάμεσά μας»… Δεν έχω σκοπό να επεκταθώ στο το έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος και το τι έχει καταφέρει, όπως, βεβαίως και πολλοί άλλοι ανάμεσά μας, αλλά αυτό που με συντάραξε είναι ότι μέσα από τα λόγια του και την τόση θετική αύρα που εξέπεμπε αντικατοπτριζόταν όλη η κούραση των ελλήνων, ψυχική και σωματική, η οποία ξαφνικά άρχιζε να παίρνει μία στροφή και να γίνεται δύναμη και πείσμα. Αυτό που πρέπει να μας διακατέχει, ως Έλληνες, που έχουμε αποδείξει στο πέρας της ιστορίας ότι όσες φορές και να πέσουμε άλλες τόσες και μία παραπάνω θα σηκωθούμε.

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του οπτική για τη ζωή. Αντιμετωπίζει διαφορετικά την καθημερινότητα και όλες τις εκφάνσεις αυτής καλές ή άσχημες. Αντιμετωπίζει διαφορετικά το «κακό» που θα του έρθει και κάνει το δικό του αγώνα για το ξορκίσει. Όλοι, όμως, έχουν ανάγκη την ελπίδα, την πίστη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Κάποιοι είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι και δυνατοί, άλλοι περιμένουν από τους γύρω τους να τους εμφυσήσουν αυτή τη δύναμη..

Το σίγουρο είναι ότι ο οδηγός για όλα είναι η ψυχή, γιατί αυτή δεν μπορεί ούτε να καταρρακωθεί, ούτε να υποδουλωθεί. Στις μέρες μας το σύνηθες είναι πλέον να βλέπουμε ανθρώπους θλιμμένους, προβληματισμένους για το αύριο, αγχωμένους, μίζερους, χωρίς καμία επιθυμία για πραγματική ζωή. Αν, όμως, όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι όντως είμαστε τουρίστες σε αυτή τη ζωή τότε θα αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε, σκεφτόμαστε και εν τέλει ζούμε.. Και αν το κάνει ο καθένας για τη δική του τη ζωή τότε όλοι μαζί θα μπορέσουμε δώσουμε μία νέα αισιόδοξη πνοή στο μέλλον αυτής της χώρας.

Ας προσπαθήσουμε να θυμόμαστε πιο συχνά τα λόγια του Δημήτρη Μπουραντά όπως τα αποτύπωσε σε ένα του βιβλίο: « Η ζωή μας είναι μόνο μία και μάλιστα μικρής διάρκειας. Αυτό το θέατρο μπορούμε να το παίξουμε μόνο μία φορά. Χωρίς πρόβα, χωρίς δοκιμή. Γι’ αυτό, πρέπει να το παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα και για μας και για όσους αγαπάμε. Εμείς γράφουμε το σενάριο που μας αξίζει. Εμείς επιλέγουμε τους ηθοποιούς. Εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές και ταυτόχρονα και θεατές. Στο τέλος εμείς θα το απολαύσουμε ή δε θα το απολαύσουμε. Εμείς θα το χειροκροτήσουμε ή δε θα το χειροκροτήσουμε». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να γράφουμε το σενάριο της ζωής μας από την αρχή, χωρίς να διαγράψουμε το παρελθόν, αλλά βάζοντας πιο έντονα χρώματα για το μέλλον..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.