ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η πορεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις

Προϋπολογισμός και υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι τα δύο στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου μέχρι την έλευση της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη τους θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πορεία των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό του 2015, τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, καθώς και τις επιθυμίες για μείωση των φορολογικών βαρών.

Την ίδια στιγμή όμως η τρόικα εκφράζει φόβους για το πόσο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο η φορολογική διοίκηση. Ανώτατο στέλεχος της τρόικας σημείωνε στο Matrix24 ότι η γενική γραμματεία δημοσίων έχει μείνει πολύ πίσω, ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες αλλαγές διευθυντών, ενώ οι 100 και πλέον δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους βάσει των δεσμεύσεων φαίνεται ότι θα παραμείνει στα χαρτιά.

Η αλήθεια είναι ότι εάν η γενική γραμματεία δημοσίων δεν επανακάμψει άμεσα, ο τρέχον προϋπολογισμός θα παρουσιάσει αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από το σκέλος των δαπανών. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Σεπτέμβριο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μάλιστα και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Α. Μέρκελ, συνέστησε στον πρωθυπουργό να ρίξει όλο το βάρος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Όπως φαίνεται η τρόικα έχει ενημερώσει για τα προβλήματα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων σε μία κρίσιμη περίοδο. Και αυτό διότι η πρέπει να εισπραχθούν οι φόροι εισοδήματος και κυρίως ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων.

Ειδικά ο τελευταίος φόρος παρουσιάζει τεράστια προβλήματα και ήδη η τρόικα έχει εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,65 δις. Ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.