ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διεθνές συνέδριο στην πόλη

Η Θεσσαλονίκη μελετά τα κουνούπια

Στη Θεσσαλονίκη θα συναντηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο τριακόσιοι επιστήμονες από περίπου τριάντα χώρες , ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και καταπολέμησης μολυσματικών νόσων μεταδιδόμενων από επιβλαβή έντομα.

Παίρνουν μέρος στο 19ο Συνέδριο του Ευρωπαικού τμήματος της SOVE (Society of Vector Ecology, Εταιρία για την Οικολογία των Διαβιβαστών), με θέμα «‘Οταν η επιδημία γίνεται πανδημία: Μια παγκόσμια πρόκληση για την καταπολέμηση των διαβιβαστών».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα επικεντρωθούν στα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την μετάδοση ζωοανθρωπονόσων από έντομα-διαβιβαστές όπως είναι τα κουνούπια, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες, οι κοριοί κι άλλα αρθρόποδα, στους κινδύνους που απειλούν τους τουριστικούς-αστικούς και αγροτικούς πληθυσμούς και στις νέες μεθόδους και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη

Ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου, καταρροϊκός πυρετός, δάγκειος, κριμαϊκός αιμορραγικός πυρετός, τσινκουνγκούγια είναι μόνο μερικές από τις μολυσματικές ασθένειες που έχουν καταγραφεί ή έχουν επανεμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη (επίκεντρο της μεγαλύτερης επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου επί ευρωπαϊκού εδάφους το 2010) αναδεικνύεται ως περιοχή με κομβικό ρόλο τόσο για τις μεθόδους παρακολούθησης που έχει αναπτύξει, όσο και για τα προγράμματα καταπολέμησης και τα μέτρα που έλαβε με επιτυχία μέχρι τώρα για την δημόσια υγεία.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως διοργανώτριας πόλης μόνο τυχαία δεν είναι» ανέφερε η πρόεδρος του Ε-SOVE Δρ. Εva Veronesi (Πανεπιστήμιο Ζυρίχης). «Η σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα εξωτικών ειδών που έως τώρα ήταν άγνωστα στις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως το είδος του κουνουπιού Aedes albopictus, (Τίγρης της Ασίας), υψηλής επιδημιολογικής σημασίας, κάνει τις εργασίες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από επιστημονικής πλευράς» επισημαίνει ο Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, Οικοανάπτυξη Α.Ε., αντιπρόεδρος της EMCA (European Mosquito Control Association, Ευρωπαϊκή Εταιρία Καταπολέμησης Κουνουπιών).

Τι άλλο περιλαμβάνει το συνέδριο

Πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, είκοσι ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους θα καταρτίσουν σε συνθήκες πεδίου και στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ογδόντα φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο διοργανώνεται από την E-SOVE σε συνεργασία με την EMCA (European Mosquito Control Association). Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι «Καταπολέμηση διαβιβαστών” και περιλαμβάνει τέσσερα παράλληλα προγράμματα κατάρτισης για τα τέσσερα πιο επικίνδυνα αρθρόποδα που προσβάλλουν ανθρώπους ή/και ζώα εκτροφής (κουνούπια, τσιμπούρια, σκνίπες, φλεβοτόμοι). Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση σε θέματα καταπολέμησης, επιτήρησης, παρακολούθησης και ταυτοποίησης των τεσσάρων αυτών διαφορετικών ομάδων εντόμων που θεωρούνται φορείς σημαντικών νόσων.

Παράλληλα με το κυρίως συνέδριο, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της εταιρίας Οικοανάπτυξη Α.Ε., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία». Η ημερίδα αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε ελληνικούς φορείς και θα προσκληθούν να την παρακολουθήσουν υπηρεσιακοί παράγοντες της κεντρικής διοίκησης, των περιφερειών, των δήμων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στο αντικείμενο της καταπολέμησης κουνουπιών.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 17 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη (Μακεδονία Παλλάς) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sove.org/European%20SOVE%20folder/greecemain.html.

Πηγή: salonicanews.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.