ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πέντε δόσεις από τα τέλη Αυγούστου

«Κλείδωσε» η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

«Κλείδωσε» η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Αυγούστου με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ενημερώσει ήδη την τρόικα για την εξέλιξη αυτή.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως έως τις αρχές Ιουλίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ότι η πρώτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία την 31η Δεκεμβρίου του 2014, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω τεχνικών ζητημάτων σχετικών με τον υπολογισμό του φόρου.

Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν προ ήμερων με τροπολογίες που πέρασε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε την τεχνική διαδικασία για την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 με βάση τις νέες παραμέτρους. Ωστόσο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο Taxis από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας .

Η ΓΓΔΕ λόγω των τεχνικών καθυστερήσεων προέκρινε ως ενδεδειγμένη την καταβολή του φόρου σε πέντε δόσεις από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014, ώστε να διασφαλίσει ότι τα 2,65 δισ. ευρώ του φόρου θα εισπραχθούν εντός του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες με την επιλογή αυτή συμφώνησε και η τρόικα.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ σε μηναία βάση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αγωνιά για την εισπραξιμότητα του φόρου. Είναι ενδεικτικό πως αν η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφωνόταν στο 100% το Δημόσιο θα εισέπραττε 3,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά πως αυτή θα κυμανθεί κοντά στο 85%. Αν η εν λόγω πρόβλεψη διαψευσθεί και τελικά η εισπραξιμότητα κινηθεί κοντά στο 70% που εκτιμά η τρόικα, τότε θα εισπραχτούν 2,17 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει 500 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η Ελλάδα έχει καταντήσει μια αηδία.Πληρώνεις φόρους για το σπίτι που ήδη έχεις φορολογηθεί και σαν αντίκρυσμα δεν έχεις τίποτα.Υγεία διαλυμένη,παιδεία διαλυμένη,ασφάλεια σχεδόν ανύπαρκτη και γενικά πληρώνεις για να μην έχεις τίποτα.Τουλάχιστον στις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι πολίτες πληρώνουν φόρους αλλά οι παροχές των κρατών τους πρός αυτούς δεν συγκρίνονται με τις ανύπαρκτες παροχές της διαλυμένης Ελλάδας προς τους τσακισμένους πολίτες.Πιό πολλά δικαιώματα έχει ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα από έναν σκληρά φορολογούμενο Έλληνα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.