ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις δόσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν τους φόρους

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος .Όσοι φορολογούμενοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τον σχετικό φόρο που προκύπτει θα επιβαρυνθούν με τόκους και πρόστιμα.

Ειδικότερα αν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφληθεί σήμερα 31 Ιουλίου τότε από την 1η Αυγούστου θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει να τρέχει ο τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου. ‘Οσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο της οφειλής θα έχουν έκπτωση 1,5%

Ωστόσο, όσοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 12 μηνιαίες δόσεις. Βέβαια θα πληρώσουν αυξημένους τόκους για την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία. Πάντως όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν επ’ ακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές ληξιπρόθεσμων οφειλών , έως την ημερομηνία της αίτησης. Επίσης στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του φορολογούμενου:

α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,

β) οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του διαδικτύου www.gsis.gr του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής ). Αν παραλειφθεί η καταβολή μίας δόσης της ρύθμισης, η δόση αυτή προσαυξημένη με ποσό ίσο με το 15% αυτής καταβάλλεται με την επόμενη δόση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτής, και σε διαφορετική περίπτωση, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.