ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεμπλοκή της εκλογής ΠτΔ από τις εθνικές εκλογές

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία

Η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης τονίζοντας την ανάγκη απεμπλοκής του θέματος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές και εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ένα συνέδριο πανστρατιάς της Κεντροδεξιάς, ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συναινέσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Μεϊμαράκης σε συνομιλίες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη απεμπλοκής του θέματος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές με τη συνταγματική πρόβλεψη απευθείας εκλογής του από τον λαό, σε περίπτωση που και οι τρεις κοινοβουλευτικές προσπάθειες αποβούν άκαρπες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά μπορεί να ανακάμψει, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα νέο εθνικό σχέδιο και ένα συνέδριο πανστρατιάς.

«Η συνταγματική διάταξη δεν μπήκε με το πνεύμα να διαλύουμε τη Βουλή» επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι γι' αυτό τον λόγο προβλεπόταν η συγκεκριμένη, πολύ δύσκολη, κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Πιστεύω ότι μέχρι και το 1990 όλοι ανταποκρίθηκαν σε αυτήν τη φιλοσοφία της διάταξης» τόνισε, ενώ σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η συζήτηση, επειδή αρχίζει πολύ νωρίς, δημιουργεί μία μακρά προεκλογική περίοδο που είναι κυρίως περίοδος ανασφάλειας για τη χώρα. Δημιουργεί και μία περίεργη ατμόσφαιρα και συμπεριφορές που μπορεί να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο».

Απεμπλοκή εθνικών εκλογών από εκλογή ΠτΔ

Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την προσωπική άποψη, που έχει εκφράσει και στο παρελθόν, σχετικά με την απεμπλοκή των εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας: «Είχα προτείνει στην προηγούμενη αναθεώρηση, η Βουλή να μη χάσει αυτό το δικαίωμα αλλά να απεμπλακεί η εθνική εκλογή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχα προτείνει ότι αν και η τρίτη προσπάθεια αποβεί άκαρπη, τότε να πάμε σε εκλογές από τον λαό με τους ίδιους υποψηφίους που είχε προτείνει η Βουλή. Το δικό μας σύστημα είναι πάρα πολύ κοινοβουλευτικό και δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Θέση μου είναι, να γίνεται η προσπάθεια στην αρχική φιλοσοφία της συνταγματικής διάταξης να τα βρούνε τα κόμματα. Να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα σύμβολο. Αν τελικά τα κόμματα δεν μπορούν να τα βρουν, για να μη διαλύεται η Βουλή και δημιουργείται μία μακρά προεκλογική περίοδος, να πηγαίνουμε σε απευθείας εκλογή από τον λαό».

«Δεν μπορεί να εκβιάζεται η διάλυση της Βουλής. Δεν βοηθά στην ομαλότητα που απαιτείται. Όλοι συμφωνούμε στο να απεμπλακούν οι εθνικές εκλογές από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Η Βουλή μπορεί να ολοκληρώσει την θητεία της

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι μπήκαμε σε μακρά προεκλογική περίοδο, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Το έχω πει ξανά. Η Βουλή αυτή μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της και η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την τετραετία της. Πιστεύω ότι το δίλλημα και η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο- αντιμνημόνιο, από τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και μετά, που φεύγει και η τρόικα και η χώρα επανέρχεται στην ομαλότητα, οι πολιτικές δυνάμεις και οι ψηφοφόροι που μας ψήφιζαν κιόλας, μπορούν να κληθούν μέσα από ένα συνέδριο πανστρατιάς, να συνδιαμορφώσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα, πλέον, ένα εθνικό κείμενο στο οποίο, στο γενικό του πλαίσιο και οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούν κατά κάποιο τρόπο να συναινέσουν».

«Από εκεί και πέρα αν οργανωτικά κινηθούμε περισσότερο και αν και η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες που έχει κάνει για την άρση των αδικιών μπορεί, όσο της επιτρέπεται χωρίς να βγούμε από το ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να επανακάμψει, να βγει πρώτη δύναμη δημοσκοπικά κατά τον Οκτώβριο- Νοέμβριο. Εφόσον η ΝΔ θα είναι πρώτη, κανείς δεν θα θέλει εκλογές και θα βγει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί ποιος θα τις θέλει αν επιβεβαιωθεί η πρωτιά της;» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να διευκρινίσει: «Αυτό, όμως, απαιτεί πρόγραμμα, σχέδιο, επιχειρήματα στις εξαγγελίες και όχι φούσκες που θα βλέπει ο κόσμος ότι αυτά δεν γίνονται. Πιστεύω ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ μπορεί πράγματι να επανακάμψει γιατί αυτό το δίλημμα φεύγει. Και μην έχετε καμιά αμφιβολία γιατί όλοι αυτοί ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ. Είχε μεγάλο ποσοστό, είχε 40%. Άρα, αν αυτό το δίλημμα που μας δίχασε φεύγει αυτομάτως από τη μέση και έχουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο και υπάρχει και το συνέδριο πανστρατιάς και μεγάλη συστράτευση, πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να τα καταφέρει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.