ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη

Μειώθηκαν οι πρόωροι θάνατοι από εγκεφαλικό

Λιγότεροι άνθρωποι παθαίνουν πια εγκεφαλικό, αλλά και αυτοί που παθαίνουν, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επισημαίνει πως η παρατηρούμενη βελτίωση κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο στη συχνότητα, όσο και στη θνησιμότητα των εγκεφαλικών, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες, οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των διαφόρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και στην ευρύτερη χρήση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, κυρίως των στατινών.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σταδιακή αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανότατα δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας την πιθανότητα και σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού, χωρίς πάντως να αντισταθμίζουν έως τώρα τη διαχρονική μείωση του κινδύνου. Ανκαι η έρευνα αφορά μόνο τις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι ανάλογη είναι η εικόνα για τα εγκεφαλικά και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τζόζεφ Κόρες της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 14.500 άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, που δεν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλικό το 1987.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν έως το 2011, καταγράφοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για εγκεφαλικό, καθώς και τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτού του περιστατικού. Το 7% αυτών των ανθρώπων (1.051) έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια αυτής της περιόδου και, από αυτούς, το 10% πέθαναν μέσα σε 30 μέρες, το 21% σε ένα χρόνο, το 40% σε πέντε χρόνια και το 58% σε περισσότερα.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε μία μείωση κατά 24% στην εμφάνιση πρώτου εγκεφαλικού σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς και μία μείωση κατά 20% ανά δεκαετία στους θανάτους μετά από εγκεφαλικό. Η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ήταν πολύ πιο αισθητή στα άτομα άνω των 65 ετών και σχεδόν ανύπαρκτη στους κάτω των 65 ετών. Αντίστροφα, η μείωση στην πρόωρη θνησιμότητα λόγω εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερη στους κάτω των 65 ετών από ό,τι στους άνω των 65 ετών, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό, επιβιώνουν πλέον περισσότερα χρόνια.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διαχρονική βελτίωση, επεσήμαναν όμως πως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν πάλι στο μέλλον, καθώς ‘ωριμάζει' η επιδημία της παχυσαρκίας που ξεκίνησε στη δεκαετία του ΄90, με συνέπεια ολοένα περισσότεροι άνθρωποι να διαγιγνώσκονται πλέον με υπέρταση και διαβήτη (δύο διαταραχές που συχνά πάνε χέρι-χέρι με την παχυσαρκία), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού.

Σχεδόν 800.000 Αμερικανοί παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο, από τους οποίους περίπου οι 600.000 για πρώτη φορά. Παρά τη βελτίωση, τα εγκεφαλικά παραμένουν η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η κύρια αιτία μακροχρόνιων κινητικών και νοητικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.