ΥΓΕΙΑ

Επτά είδη παπουτσιών

Ποια είδη υποδημάτων προκαλούν προβλήματα στα πόδια και στην υγεία

Ορισμένα είδη πόνου είναι δύσκολο να τα αποφύγει κανείς, αλλά όσον αφορά τους πόνους στα πόδια, το πιο πιθανό είναι ότι ευθύνονται τα παπούτσια που φοράτε και είναι σαφώς πιο εύκολο να τους αποφύγετε μια και καλή.

Δείτε 7 διαφορετικούς τύπους υποδημάτων και τα προβλήματα που μπορεί να σας προκαλέσουν:

Σαγιονάρες, σανδάλια: Χρόνιοι πόνοι στο πέλμα

4441

Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν την "ελευθερία" που τους δίνει αυτός ο τύπος παπουτσιού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και συνήθως το προτιμούν ακόμα και στις βραδινές τους εξόδους. Ωστόσο, οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν σωστή υποστήριξη στο πόδι και σταδιακά οδηγούν σε χρόνιους πόνους στην καμάρα του πέλματος, αλλά και σε τενοντίτιδα και πόνους στους αστραγάλους. Ο δρ Neil Scheffler από το νοσοκομείο Sinai στην Βαλτιμόρη, υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σανδάλια μοντέρνου βιομηχανικού σχεδιασμού.

Γόβες-στιλέτο: Προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα

4442

Αυτά τα υποδήματα προκαλούν μεγάλη πίεση στο μπροστινό μέρος του πέλματος και είναι πολύ στενά, δημιουργώντας κάλους και "συνθλίβοντας" τα δάχτυλα των ποδιών. Όταν μάλιστα η γόβα έχει και ψηλό τακούνι, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αφού, σύμφωνα με την ποδίατρο Kelly Geoghan, επίσης από το νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, ασκούν τάση στον αχίλλειο τένοντα και πρέπει να αποφεύγετε να τις φοράτε για πολλές ώρες.

Επίπεδα υποδήματα "μπαλέτου": Πόνοι στο πέλμα

4443

Μπορεί να σας προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης, αλλά, όπως και οι σαγιονάρες, δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη στο πέλμα σας και τον τρόπο που αυτό διαχειρίζεται το βάρος του σώματός σας, όταν είστε όρθιοι ή περπατάτε.

Υποδήματα "πλατφόρμες": Αστάθεια στους αστραγάλους

4444

Αν στόχος σας είναι να "αυξήσετε" το ύψος σας, τότε τα υποδήματα "πλατφόρμες" είναι καλύτερα από τις γόβες, αλλά και πάλι δεν υποστηρίζουν σωστά το βάρος σας. Προσφέρουν καλύτερη ισορροπία, αλλά προκαλούν μεγάλη πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού, διακόπτοντας και την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Η αστάθεια και οι πόνοι στους αστραγάλους προκαλούνται από το -κατά κανόνα- μεγάλο ύψος των υποδημάτων αυτών.

Παλιά/ταλαιπωρημένα υποδήματα: Δεν προσφέρουν καθόλου απορρόφηση των κραδασμών

4445

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που έχουμε πόνους στα πόδια, αλλά και στη μέση, είναι η αδυναμία των παπουτσιών που φοράμε να απορροφούν τους κραδασμούς στο περπάτημα ή/και στο τρέξιμο. Αυτό είναι πιο πιθανό σε υποδήματα που είναι παλιά και ταλαιπωρημένα.

Μπότες με "χειμερινή" επένδυση: Ανάπτυξη μυκητών

4446

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο είδος υποδήματος τα τελευταία χρόνια, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι απαιτεί πολύ προσεκτικό καθάρισμα/απολύμανση για να μην μας δημιουργήσει προβλήματα. Η υγρασία και ο ιδρώτας από το πόδι μας, αν παραμείνει στην γούνα στο εσωτερικό αυτών των υποδημάτων, ευνοεί την ανάπτυξη μυκητών. Επίσης, επειδή είναι επίπεδα υποδήματα, έχουν σκοπό να είναι άνετα για μικρές χρονικές περιόδους και όχι για παρατεταμένο περπάτημα και όρθια στάση, αφού δεν προσφέρουν σωστή υποστήριξη στο πέλμα σας.

Ψηλές μπότες: Βλάβες στα νεύρα

4447

Προκαλούν προβλήματα παρόμοια με εκείνα που προκαλεί και η "γόβα-στιλέτο". Επιπροσθέτως, συνήθως είναι πολύ σφιχτές και καθόλου ελαστικές. Αυτό ασκεί πίεση στον περονιαίο τένοντα και στο σαφηνές νεύρο του γονάτου, προκαλώντας βλάβες που σταδιακά μπορεί να γίνουν και χρόνιες αν φοράτε συχνά αυτού του τύπου τα υποδήματα.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.