ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Χωρίς ομοφωνία και εν μέσω αντιδράσεων

Προς ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το ΠΑΣΟΚ

Με ενδεικτική μόνο ψηφοφορία των μελών ολοκληρώθηκε τελικά η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ, αφού στην προσπάθεια του προεδρείου η πρόταση Βενιζέλου-Ανδρουλάκη (που στην πραγματικότητα ήταν αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη) να περάσει ομόφωνα, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες.

Τελικώς, η πρόταση για δημιουργία μίας δημοκρατικής συμπαράταξης, που από πολλούς ερμηνεύεται ως μία "Ελιά νούμερο 2", την οποία και αντιμάχονται, πέρασε "κατά πλειοψηφία", χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία. (Δείτε εδώ την απόφαση της ΚΠΕ)

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, στην ομιλία του ο Θάνος Μωραΐτης, είχε προειδοποιήσει ότι "μορφώματα που θα υποδύονται την παράταξη, δεν μπορεί να ξαναϋπάρξουν, επειδή απλά θα εξυπηρετεί κάποιους". Ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει ότι για την μετεξέλιξη ο λόγος ανήκει στη βάση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας με νόημα ότι "βαφτίσια με το ζόρι δεν γίνονται". Ο ίδιος -όπως και ο Γιώργος Πεταλωτής- είχε θέσει σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίών και αυτό της ηγεσίας. "Ήρθε η ώρα να ακουμπήσουμε θέματα που καίνε: ταυτότητα, θέσεις, στρατηγική, ηγεσία", είπε, ζητώντας ανοιχτό μεν συνέδριο της παράταξης, χωρίς όμως επανάληψη του λάθους, όπως χαρακτήρισε την Ελιά. "Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης", είπε, τασσόμενος υπέρ ενός γενναίου προσκλητηρίου στο συνέδριο χωρίς εγωισμούς, διαφοροποιούμενος, αφού ποτέ δεν πίστεψε -όπως είπε- σε ένα μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ όπου όλοι θα λένε τα ίδια. Ο κ.Μωραΐτης χαρακτήρισε αδιανόητο το να πάει το κόμμα σε εκλογές χωρίς να έχει επανακαθορίσει την ιδεολογική του ταυτότητα, σημειώνοντας ότι "δεν πείθουμε κανέναν απλά επειδή αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικός πόλος". Σημείωσε άλλωστε πων αν κάτι βύθισε το κόμμα, και θα το βυθίσει ακόμα περισσότερο αν δεν αλλάξει πορεία, είναι οι τακτικισμοί. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως "πρωταγωνιστή" και ζήτησε την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία, με την μετεξέλιξή του να αποφασίζεται από τη βάση του και μόνο.

Με σκληρή γλώσσα, μίλησε στη συνεδρίαση ακόμα ένας "παπανδρεϊκός". Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για "σαμποτάζ συμβόλων", τονίζοντας ότι κανείς δεν θα δει τη σημερινή ηγεσία διαφορετικά αν στέκεται μπροστά από μία Ελιά ή μία ταμπέλα με τον όρο "Δημοκρατική Παράταξη". "Τι λέμε σήμερα στον κόσμο; Ότι εμείς στέκουμε καλά, αλλά ο ήλιος έχει πρόβλημα;", αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως αν είναι να φύγει ο ήλιος, καλύτερα να φύγουμε και εμείς μαζί του. Απέδωσε την ίδρυση της Ελιάς στην ανάγκη κάποιων να "αποπαπανδρεοποιήσουν" το κίνημα, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου ότι με τον τρόπο αυτό δεν "ξεφορτώνονται" έναν Παπανδρέου, αλλά δύο. "Και αν διαφωνούμε για τον έναν και τι έχει προσφέρει στην Παράταξη, ας μην ξεχνάμε τι έδωσε ο άλλος", είπε με νόημα...

"Στραπατσάρουμε ένα ακόμα σύμβολο. Έχουμε με κάτι να το αναπληρώσουμε;", αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα, η Ελιά γεννήθηκε για να υπηρετεί την ηγεσία της και την κυβέρνηση..

Κατόπιν τούτων, στο τραπέζι έβαλε και εκείνος τόσο τις θέσεις, όσο τα πρόσωπα και τελικά τα σύμβολα. Ζήτησε συνέδριο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι για να γίνει η γέννηση κάτι νέου ή η αναγέννηση κάτι παλιού εθνικά σημαντική, απαιτείται "να πείσουμε ότι η αγωνία μας είναι οι αγωνίες της κοινωνίας"...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΟΥΦΑΤΖΗΔΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Ας το βαφτίσουν όπως θέλουν, ας το ξεπλύνουν στον Ιορδάνη, ΑΥΤΟΙ όλοι τους που στηριξαν Βενιζέλο και την κλικα του, αυτοί όλοι που μας γ…..σαν, αυτοί όλοι που συνεργάστηκαν με την φασιστική ΝΔ και την παρέα με τον ΜΠΑΛΤΑ του Σαμαρά, ΑΥΤΟΙ όλοι είναι ΓΝΩΣΤΟΙ ποια πολύ ΓΝΩΣΤΟΙ και ονομάζονται ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ παιδια του Σταύρου του Μπόμπολα και των λοιπών ΜΕΓΚΑ λοφαγάδων! Θα πληρώσουν, αυτό να ξέρουν! Ναι έγω το λέω ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΕΙΡΑΙΑ!

    • Nικος 12:27 13/07/2014

      μαζι σου Βαγγελη!εξω τα τσιρακια των ΜΜΕ απο το ΠΑΣΟΚ!ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ.ΟΥΤΕ ελια ΟΥΤΕ μπενι!δεν τον αναγνωριζω ως προεδρο του ΠΑΣΟΚ!ΤΟ μπουλο χοντρε!

  2. Οσο υπαρχει Βενιζελος το ΠΑΣΟΚ δεν θα δει ασπρη μερα.Αφου δε απο μονος του δεν εχει το πολιτικο αναστημα για να παραιτηθει,να τον παραιτησουμε εμεις.Τελεια και παυλα,η υπομονη εχει και τα ορια της.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.