ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή

Πρόταση για δημοψήφισμα και από Πολύδωρα

Με πρότασή του -η έβδομη που κατατίθεται στην Βουλή-  ο κ. Βύρων Πολύδωρας ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στην πρότασή του επικαλείται την φράση του Σόλωνα «όταν η πόλις στασιάζεται και κάποιος ή κάποιοι δεν παίρνουν θέση, τότε αυτός ή αυτοί δεν δικαιούνται να μετέχουν πλέον στα κοινά».

Πάντως, το δια ταύτα της προτάσεως του αιτήματος του πρώην προέδρου της Βουλής είναι παρόμοιο  με εκείνο των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, των Ανεξάρτητων βουλευτών, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Σε περίπτωση δηλαδή που αποφασιστεί πως μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των εν λόγω προτάσεων τότε ήδη έχουν συγκεντρωθεί 127.

Η πρόταση του κ. Πολύδωρα

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Αξιότ. Πρόεδρον της Βουλής

κ. Ευάγγελον Μεϊμαράκη

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

1. Επειδή ευρεία και έντονη δημόσια συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή όχι, ως προς την ιδιωτικοποίηση μέρους 30% της ΔΕΗ.

2. Επειδή η συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», ολοκληρώθηκε χθες (9.7.2014).

3. Επειδή το εν λόγω ψηφισθέν ήδη νομοσχέδιο – και μάλιστα ψηφισθέν από το Α΄ Θερινό Τμήμα, ενώ θα έπρεπε να συνεζητείτο και να εψηφίζετο από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω του ότι δι’ αυτού ρυθμίζεται (ή απορρυθμίζεται) σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό της παραχωρήσεως του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες – έχει ως αποτέλεσμα τον, τοις πράγμασι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το Δημόσιο συμφέρον, «ακρωτηριασμό» κατά 30% της ΔΕΗ.

4. Επειδή θεωρούμε ότι επί του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116).

5. Επειδή α) όπως επέτασσε ο Σόλων, «όταν η πόλις στασιάζεται και κάποιος ή κάποιοι δεν παίρνουν θέση, τότε αυτός ή αυτοί δεν δικαιούνται να μετέχουν πλέον στα κοινά» β) κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως και γ) αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 §2 εδ. β΄ του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.