ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Το Ισραήλ σφυροκοπεί αδιάκοπα τη Γάζα με ...αμερικανικά πολεμοφόδια

Ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε 16.000 επιπλέον εφέδρους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 86.000, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τις 8 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας. Τα αμερικανικά πολεμοφόδια στην υπηρεσία του Ισραήλ. Περισσότεροι από 1.360 οι νεκροί Παλαιστίνιοι.

«Άλλοι 16.000 έφεδροι κλήθηκαν από το στρατό σε επιστράτευση. Οι προσκλήσεις αυτές επιτρέπουν την ανανέωση των χερσαίων δυνάμεων καθώς οι νέοι έφεδροι θα αντικαταστήσουν αυτούς που ήδη πολεμούν στη Γάζα, ενώ αυξάνουν συνολικά τον αριθμό των εφέδρων σε 86.000», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας που συνεδρίαζε επί πέντε ώρες χθες αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των «στόχων τρομοκρατών της Χαμάς» και τη συνέχιση των επιχειρήσεων για την εξουδετέρωση των υπογείων σηράγγων που έχει κατασκευάσει το παλαιστινιακό κίνημα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Νέα έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν οκτώ υπουργοί, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στρατηγός αρμόδιος για τον τομέα της Γάζας εξήγησε ότι η καταστροφή των υπογείων σηράγγων «είναι θέμα ημερών».

Τα αμερικανικά πολεμοφόδια στην υπηρεσία του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι επανεφοδίασαν το Ισραήλ με πολεμοφόδια, μερικές ώρες μετά την έντονη καταδίκη της Ουάσινγκτον για την επίθεση εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει επανεφοδιασμό στις 20 Ιουλίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των αποθεμάτων του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την πώληση τρεις ημέρες αργότερα. «Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι καθοριστικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να παρέχεται βοήθεια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει και να διατηρεί ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Μέρος των πολεμοφοδίων προέρχεται από αποθέματα που είχε αποθηκεύσει ο αμερικανικός στρατός στο ισραηλινό έδαφος για να τα χρησιμοποιήσει ο ισραηλινός στρατός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια (746 εκατομμύρια ευρώ).

Ισραήλ: Πιθανό η Χαμάς να χτύπησε το σχολείο του ΟΗΕ

Ο ισραηλινός στρατός δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες που σκοτώθηκαν χθες σε σχολείο του ΟΗΕ να επλήγησαν από πυρά της Χαμάς και όχι ισραηλινά. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χθες την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις». «Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας, όπου 3.300 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Πιέρ Κρέχενμπουλ. Νωρίτερα σήμερα, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, από θραύσματα κατά τον βομβαρδισμό τεμένους, πολύ κοντά στο σχολείο. Τα θύματα βρίσκονταν μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τα 83 σχολεία του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται για την υποδοχή αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας.

 

Θλιβερός απολογισμός

Για το 1,8 εκατομμύριο των κατοίκων της Γάζας, παγιδευμένων στον μικρό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006 και με τα αιγυπτιακά σύνορα κλειστά από το 2012, δεν υπάρχει πουθενά καταφύγιο. Σήμερα, δύο ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον 1.364 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων. Παρά την καταστροφή και τον βαρύ φόρο αίματος, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα δεν έχουν σταματήσει. Μεταξύ των νεκρών Παλαιστινίων, τα τρία τέταρτα είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με περισσότερα από 250 παιδιά, διευκρίνισε η UNICEF. Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στη Γάζα μέσα σε παγιδευμένη με εκρηκτικά σήραγγα, αυξάνοντας σε 56 τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών, ο βαρύτερος απολογισμός για το στρατό μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Καμία επαφή σε διπλωματικό επίπεδο

Στο διπλωματικό πεδίο, ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε χθες στο Κάιρο, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την αποστολή στην Αίγυπτο κοινής αντιπροσωπείας των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ωστόσο, οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα παραμένουν ακέραιες. Η Χαμάς ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2005. Ζητεί επίσης την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006. Όσον αφορά το Ισραήλ, επανέλαβε ότι ο στρατός του δεν θα φύγει από τον θύλακα, όσο υπάρχει η απειλή που αντιπροσωπεύουν για τον ισραηλινό λαό οι ρουκέτες και οι σήραγγες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.