ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα κρίνονται τον Αύγουστο

Το τελικό σχέδιο για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών περιμένει η τρόικα

Τα ισχυρά στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας που δείχνουν την αποτυχία των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες κάμπτουν τις αντιδράσεις της τρόικας, που ήταν ανένδοτη στην επέκταση των δόσεων.

Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών είχαν θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας, και όπως όλα δείχνουν όλα θα κριθούν τον Αύγουστο με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα.

Η επικεφαλής της είναι πλέον ανοικτή σε μία νέα καλύτερη ρύθμιση ωστόσο δεν δίνουν το πράσινο φως εάν δεν δουν τους όρους και προϋποθέσεις των νέων ρυθμίσεων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδια για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις ρυθμίσεις προς τα ταμεία. Αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο ακόμα αλλά συνήθως οι δύο ρυθμίσεις λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι εάν γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Εργασίας έχει σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο που προβλέπει:

- διαχείριση «πακέτο» του χρέους συνδυαστικά με τα λοιπά χρέη που έχουν προς τράπεζες και δημόσια ταμεία, για τις μεγάλες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από ένα ποσό προτείνεται.

- ένταξη σε ρύθμιση με αυξημένο αριθμό δόσεων, για επιχειρήσεις με μεσαία διαστρωμάτωση οφειλών προς το ΙΚΑ και ειδικότερα για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στα έτη της κρίσης.

- αύξηση του ορίου πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.