ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις εξελίξεις στα ενεργειακά παρουσίασε ο Γ. Μανιάτης

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Το φάσμα των πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επιχειρήσεων, το χωροταξικό και τη μείωση του ενεργειακού κόστους παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη βιομηχανική πολιτική.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιβαλλοντική αδειοδότηση επήλθε εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 85 εκατ. ευρώ το χρόνο καθώς οι αδειοδοτήσεις μειώθηκαν από 21.500 σε λιγότερες από 2.500 ετησίως.

Παρουσίασε επίσης την πρόσφατη συμφωνία με τον ΣΕΒ για την παρακολούθηση και περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς και την προετοιμασία για ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό επισημάνθηκε η δραστική μείωση από 20 σε 3-5 χρόνια της διαδικασίας έγκρισης των σχεδίων, η ψήφιση του νόμου για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Θεσσαλονίκης που αναμένεται αύριο και η ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών σχεδίων, που έχουν τεθεί σε διαβούλευση.

Για τα ενεργειακά ο κ. Μανιάτης παρουσίασε το πλαίσιο και τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, με το διαγωνισμό για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης να αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Ακόμη, ο κ. Μανιάτης μίλησε για:

- Την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ για την αντιστάθμιση μέρους του πρόσθετου κόστους από την αγορά δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα. Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό και οδηγεί σε εξοικονόμηση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ το χρόνο (140 εκατ. ως το 2020).

- Την εξοικονόμηση που προέκυψε από την πρόσφατη συμφωνία με την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

- Τις νέες τιμές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και χαμηλής τάσης που αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Ήδη 80 επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια με μειωμένες τιμές κατά 15 % ενώ από την υψηλή τάση έχουν υπογράψει 4 βιομηχανίες και αναμένονται άλλες 4.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις διακοψιμότητας (δηλ. τη δυνατότητα μείωσης των τιμολογίων με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής σε ώρες αιχμής) πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι η έγκριση από την ΕΕ που εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες, αναμένεται τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μανιάτης στάθηκε τέλος κατά τις ίδιες πληροφορίες στην υιοθέτηση από την Κομισιόν της πρότασης που υπέβαλαν η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της ΕΕ αναφορικά με το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας ως το 2030 που αποτελεί όπως ανέφερε επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.