ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μέσω υπολογιστή από τη Βρετανία

Blogger ανακάλυψε στρατόπεδο Τζιχαντιστών στη Μοσούλη

To blog ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat κατάφερε να εντοπίσει, από ένα γραφείο στη Βρετανία, στρατόπεδο εκπαίδευσης των Τζιχαντιστών στη Μοσούλη μέσω των ιστοσελίδων και εφαρμογών Google Earth, Flash Earth και Panoramio.

Το blog Bellingcat είχε ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από δωρεές, πριν από δύο χρόνια ο Έλιοτ Χίγκινς στη Βρετανία. Ασχολείται αρκετά με τα θέματα της Μέσης Ανατολής και είχε γίνει διάσημος για την εμπεριστατωμένη κάλυψή του στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου και τη ροή όπλων στις εμπόλεμες ζώνες -εκπλήσσοντας τους αναγνώστες τους όταν αποκάλυψε πως δεν είχε βρεθεί ποτέ στη Συρία.

Σε πρόσφατη ανάρτηση, ο Χίγκινς έκανε ξανά την έκπληξη: Με μοναδικά στοιχεία τις εικόνες από τα βίντεο που δίνουν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές του Ιράκ στη δημοσιότητα, κατάφερε να εντοπίσει πού βρισκόταν στρατόπεδο εκπαίδευσης των μαχητών στην, υπό τον έλεγχο του IS, Μοσούλη.

Στις εικόνες, όπως εξηγεί, οι μαχητές εμφανίζονται να κάνουν ασκήσεις με φόντο ένα σημείο με αριθμό γεφυρών πάνω από ένα μεγάλο ποταμό. Μετά από έρευνα, κατέληξε πως η πόλη θα έπρεπε να είναι η Μοσούλη, οπότε το ποτάμι θα ήταν ο Τίγρης και άρα έμενε να βρει εκείνες τις γέφυρες.

Χρησιμοποιώντας τόσο το Google Earth όσο και το Flash Earth, και συνεκτιμώντας τη θέση και την απόσταση των γεφυρών στα πλάνα, κατάφερε να εντοπίσει περίπου το σημείο. Περισσότερα στοιχεία έδωσαν ένα κτίριο που εμφανιζόταν σε άλλες φωτογραφίες, όπως και ακόμη φανάρια και μία πινακίδα σε γέφυρα που κατάφερε επίσης να δει σε άλλο site, το Panoramio.

Ο εντοπισμός του στρατοπέδου μπορεί να μην συνεισφέρει καθοριστικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών (σε τελική ανάλυση, το IS δεν κρυβόταν στη Μοσούλη), αλλά χρησιμοποιείται από τον Χίγκινς για να αποδείξει ότι η μέθοδός του έχει αποτέλεσμα.

Στο blog του, παρουσιάζει προσπάθειες να εντοπίσει, με τα ίδια μέσα, χώρους εκπαίδευσης Φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία ή ακόμη και το μέρος στο οποίο είχε γυριστεί το βίντεο του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.