ΚΟΣΜΟΣ

Στη Συρία

Χωριά κοντά στην Τουρκία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε χωριά στην επαρχία του Χαλεπιού, στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση έχει καταλάβει έξι χωριά στα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο ενός ακόμη χωριού, του Άρσαφ. Το ΙΚ κατέλαβε αυτές τις κοινότητες "μετά από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες και τις ταξιαρχίες των ισλαμιστών που παρέμειναν στην περιοχή μετά την αποχώρηση, στα τέλη Ιουλίου, του Μετώπου αλ Νόσρα", πρόσθεσε.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, συμμάχησε με μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών προκειμένου να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες το αλ Νόσρα στράφηκε εναντίον άλλων αντάρτικων οργανώσεων, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση επί του πεδίου στη Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η κατάληψη των χωριών από το ΙΚ του δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς από εκεί είναι δυνατόν να επιτεθεί στις πόλεις Μάρεα και Άζαζ. Η Μάρεα είναι το προπύργιο του Ισλαμικού Μετώπου, ενός συνασπισμού ισλαμιστικών ομάδων που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το ΙΚ αρχικά μαχόταν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης. Σταδιακά όμως απομονώθηκε, τόσο από τους μετριοπαθείς όσο και τους ισλαμιστές του Αλ Νόσρα, λόγω των ηγεμονικών τάσεών του και της ακραίας βίας που χρησιμοποιούσε σε βάρος αντιπάλων μαχητών αλλά και απλών πολιτών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η απόφαση της ισλαμικής ταξιαρχίας αλ Ντάουα να ενωθεί με το ΙΚ, το βοήθησε να καταλάβει τα συριακά χωριά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.