ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού

Χωρίς άδεια 70 ρωσικά φορτηγά μπήκαν στην Ουκρανία

Περίπου 70 ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στην Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου και χωρίς συνοδεία από τον Ερυθρό Σταυρό.

Η Ρωσία έδωσε εντολή σε μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια να διασχίσει σήμερα τα σύνορα και να εισέλθει στην ανατολική Ουκρανία, προφανώς χωρίς την άδεια του Κιέβου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για μια άμεση σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό που μάχεται εναντίον των φιλορώσων ανταρτών.

Συνολικά περίπου 70 λευκού χρώματος φορτηγά από τη ρωσική αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας διέσχισαν τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ ουκρανική κυβερνητική πηγή επισήμανε πως τα ρωσικά φορτηγά διέσχισαν τα σύνορα χωρίς άδεια από το Κίεβο και χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί η συνοδεία τους από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε πως φόβοι για την ασφάλεια την εμπόδισαν να συνοδεύσει τα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα. "Η ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια εισήλθε στην Ουκρανία, αλλά δεν την συνοδεύουμε λόγω της ασταθούς κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια", αναφέρεται σε καταχώριση της ΔΕΕΣ στο Twitter.

Στα 70 φορτηγά που διέσχισαν τα σύνορα περιλαμβάνονται τα 20 που είχαν περάσει νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά βρίσκονταν προηγουμένως στο ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια, αλλά έχουν τώρα κινηθεί πέραν του ουκρανικού μεθοριακού φυλακίου.

"Η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται μόνη της, χωρίς τη συναίνεση της ουκρανικής πλευράς και χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό", δήλωσε η ουκρανική κυβερνητική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως είδε τα φορτηγά να διασχίζουν τα σύνορα συνοδευόμενα από φιλορώσους αντάρτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.