ΚΟΣΜΟΣ

Για Ιράκ, Ουκρανία, Γάζα

Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κατεπείγουσα σύγκληση την Παρασκευή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να εξεταστούν οι κρίσεις στο Ιράκ, την Ουκρανία και τη Γάζα.

Ένα κατεπείγον συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαχθεί την Παρασκευή 15η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί ιδίως η κρίση στο Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στο ίδιο συμβούλιο θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, και ειδικά το θέμα της ρωσικής οχηματοπομπής με βοήθεια η οποία αναμένεται στα ουκρανικά σύνορα.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, αυτό που θα συζητηθεί κυρίως είναι ποιες χώρες και υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως η κρίση στο Ιράκ έχει προσλάβει έναν χαρακτήρα «εξαιρετικά επείγοντα (. . .) η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου», όπως δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Χρειάζεται σαφήνεια» όσον αφορά το ποιες χώρες μέλη της ΕΕ θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Κούρδων για να τους χορηγηθεί οπλισμός.

Το Ιράκ υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία επιτρέπει να παραδίδονται υλικά που ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση. Ένα από τα ερωτήματα-κλειδιά είναι να διευκρινιστεί εάν αυτό αρκεί για να δοθεί οπλισμός που θα προορίζεται για τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Δήλωση Βενιζέλου

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, όπου παρατηρείται η ραγδαία προέλαση των τζιχαντιστών.

«Εκφράζουμε και πάλι τον αποτροπιασμό μας για την τρομοκρατική δράση της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος" εναντίων των Χριστιανών, των Κούρδων, των Σιιτών και των άλλων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, και πρόσθεσε πως «η κλιμακούμενη αυτή βίαιη και ακραία δράση που στοχεύει στην υπονόμευση της σταθερότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κοινοτήτων στο Ιράκ είναι προφανώς αδιέξοδη και προκαλεί μια νέα τραγωδία», ανέφερε.

Τέλος ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες των εταίρων «που στοχεύουν στην ανακοπή της ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών» ενώ εξέφρασε και την αμέριστη στήριξή του «στην ιρακινή Κυβέρνηση, στο φίλο ιρακινό λαό και στις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες της χώρας που υφίστανται τις συνέπειες της εξτρεμιστικής αυτής δράσης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.