ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρεί την Fiansbank, αποχωρεί από τα Βαλκάνια

Εθνική Τράπεζα: Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Διατηρεί την Fiansbank στην Τουρκία αλλά αποχωρεί από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφώνησε η διοίκηση της τράπεζα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της στην στρατηγική αγορά της Τουρκίας -ελέγχοντας την πλειοψηφία των μετοχών της Finansbank- ωστόσο θα πρέπει να αποχωρήσει από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η ΕΤΕ θα πρέπει να έχει πουλήσει τις θυγατρικές της τράπεζες στην Αλβανία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Νότιο Αφρική και τα καταστήματα που διατηρεί στην Αίγυπτο. Η ΕΤΕ θα μπορέσει ωστόσο να διατηρήσει κάποια υποκαταστήματα στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Μάλτα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΤΕ αποκλείει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την αγορά των Σκοπίων ενώ υπογραμμίζεται ότι θα προχωρήσει σε πωλήσεις τραπεζών στα Βαλκάνια μόνο αν η πώληση ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση.

Σε ότι αφορά την Finansbank η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ενώ η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην πώληση του 20% των μετοχών της Finansbank. Η Εθνική συμφώνησε ακόμα με την Κομισιόν ότι στην Ελλάδα το δίκτυο καταστημάτων θα περιοριστεί στα 550 σημεία μέχρι το τέλος του 2017 ενώ ο αριθμός εργαζομένων στην Ελλάδα θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 εργαζόμενους. Σήμερα ο δίκτυο καταστημάτων αριθμεί τα 520 σημεία δηλαδή η ΕΤΕ ηδη έχει πετύχει το σχετικό στόχο.

Τέλος ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις θα πρέπει να μην ξεπερνά το 115%. Σημειώνεται ότι σήμερα ο δείκτης διαμορφώνεται κοντά στο 90% που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων πολλών δις. ευρώ.

Βασικός στόχος των σχεδίων αναδιάρθρωσης είναι να περιοριστεί η εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την βοήθεια -τόσο σε ρευστότητα όσο και σε κεφάλαια- που απολαμβάνουν από τον δημόσιο τομέα. Με τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες θα δημιουργήσουν πρόσθετο εσωτερικό κεφάλαιο που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.