ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο δεύτερο τρίμηνο

Eurobank: Βελτίωση μεγεθών

Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων, μείωση του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο η Eurobank.

Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε για την τράπεζα με ζημιές ύψους 508 εκατ. ευρώ ωστόσο επιτελικά στελέχη του ομίλου υπογραμμίζουν με ικανοποίηση την συνεχιζόμενη ανάκαμψη (+14,4%) των κερδών προ προβλέψεων που ανήλθαν στα 222 εκατ. ευρώ καθώς και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 17,8% και είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 41,9 δισ. ευρώ, από 40,5 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο 2014. Ο λόγος των δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε περαιτέρω σε 103,4%, έναντι 109,3% στο τέλος Μαρτίου 2014. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα υποχώρησε κατά 36,2%.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σημείωσαν σημαντική υποχώρηση κατά 50,1% στην Ελλάδα σε 299 εκατ., από 599 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο, απόρροια των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Τράπεζα για τη διαχείριση των δανείων αυτών. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών περιλαμβανομένων και των δανείων του εξωτερικού μειώθηκαν σε 382 εκατ., από 681 εκατ. στο α τρίμηνο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2008. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 31,8% του χαρτοφυλακίου.

Με αφορμή τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Η ποιοτική βελτίωση στα αποτελέσματα της Eurobank για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας εφαρμόζεται αποτελεσματικά και ήδη αποδίδει καρπούς. Οι βελτιούμενες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συνθήκες για μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η επιστροφή μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το άμεσο μέλλον».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.