ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η Αμφίπολη ...άνοιξε πανιά!

Ο διεθνής τύπος υποκλίνεται στον ελληνικό πολιτισμό. Ο τάφος της Αμφίπολης στις Σέρρες, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τον θησαυρό που κρύβει η ελληνική γη.

Ομαδικό πνεύμα, υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, ευγενής άμιλλα. Οι αξίες που αντανακλούν τη φιλοσοφία των Ελλήνων αρχαιολόγων είναι αδιαπραγμάτευτες και διαχρονικές. Γιατί για τους αρχαιολόγους μια σπουδαία ανακάλυψη δεν συνοψίζεται μόνο στα καλά αποτελέσματα αλλά και σε άλλες σημαντικές παραμέτρους όπως για παράδειγμα, η ομαδική συνεργασία της ανασκαφικής ομάδας των επιστημόνων , η αυταπάρνηση, η διάσωση με κάθε τρόπο των αρχαίων.

Είναι αλήθεια ότι όπου και να κοιτάξεις η «Ελλάδα σε πληγώνει», όμως, άλλο τόσο είναι σίγουρο, ότι και στο πιο άγονο σημείο, θα βρεθούν απομεινάρια ….«αρχαιολογικές πόλεις» οι οποίες με διεθνείς συμβάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαραβίαστες.
«Καθόσαστε πάνω στα αρχαία», λέει φίλος αλλοδαπός αρχαιολόγος και γυρίζουμε όλοι και τον κοιτάμε λες και κατέβηκε από τον Άρη. Η κουβέντα για την Αρχαία Αμφίπολη Σερρών και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα συσπειρώνει τους λουόμενους.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι! Γι ‘αυτό πήγε ο Σαμαράς στις Σέρρες! Ιστορική επίσκεψη!», υποστηρίζουν με σθένος οι περισσότεροι.
«Ρωξάνη! Ψηφίζω τη Ρωξάνη», έδωσε την ψήφο της η κυρία Κούλα που λάτρευε τις γυναικείες ίντριγκες και δη βασιλικές.
«Τρεις γυναίκες είχε ο Αλέξανδρος», έκανε με σιγουριά η κυρία Κούλα που δεν παραλείπει να ρίχνει λοξές ματιές στον τηλεοπτικό Σουλεϊμάν.
Όχι, ότι έχει άδικο για τις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες μεταξύ των γυναικών του στρατηλάτη. Ως γνωστόν, ο Αλέξανδρος είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη του Οξυάρτη το 329 π. Χ , τη Στάτειρα, κόρη του Δαρείου του Γ’(324 π.Χ) και φημολογείται ότι έκανε και τρίτο γάμο με την Παρυσάτιδα, κόρη του Αρταξέρξη Γ`.

Κατά τον Πλούταρχο ( Βίος Αλεξάνδρου), είχε δυο γιούς , τον Αλέξανδρο, από τη Ρωξάνη και τον Ηρακλή (από τη Βαρσίνη). Μετά το θάνατο του στρατηλάτη , η Ρωξάνη εξόντωσε τη Στάτειρα και την αδελφή της Δρύπετη (χήρα του Ηφαιστίωνα), που πιθανώς ήταν αντίζηλες της στο θρόνο. Η τύχη της Παρυσάτιδας που ήταν επίσης πριγκίπισσα δεν είναι γνωστή. Όσο για την τύχη της δολοπλόκου και πανέμορφης Ρωξάνης, οι ιστορικοί αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε με διαταγή του Κασσάνδρου , μαζί με το γιο της το 310 π.Χ.

Ο βασιλιάς Κάσσανδρος, της δυναστείας των Τημενιδών, ήταν ένας από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος της ετεροθαλούς αδελφής του, Θεσσαλονίκης.
«Η Ρωξάνη; Μα, πας καλά, χριστιανέ μου!», η ξαδέλφη, η Θεώνη, απόφοιτος της οδοντιατρικής, έχει πάντα τις καλύτερες ιστορικές πηγές.
«Να την κάψουν, να την εξαφανίσουν ήθελαν τη Ρωξάνη! Τη ζηλεύανε που ήταν όμορφη και Πρώτη Κυρία!», αράδιαζε τα ιστορικά επιχειρήματα η Θεώνη αλλά δεν έπειθε.
«Το BBC , μετέδωσε πως υπάρχει φήμη ότι μία σημαντική προσωπικότητα της Μακεδονίας έχει ταφεί στον Τύμβο», πέταξε ο νεαρός σερβιτόρος , αραδιάζοντας τους φραπέδες στην άμμο.
«Τι ξέρουν, ρε, οι Άγγλοι! Πιάσε τρεις παγωμένες μπύρες» πετάει ημεδαπός της συντροφιάς που τόση ώρα δεν είχε βγάλει κουβέντα, εστιάζοντας στο απέναντι, πορτοκαλί μπικίνι. Αχ! Στη παραλία δεν πέφτει καρφίτσα.
Αχ, κάνε το θαύμα σου! Να τους κουφάνουμε όλους! Να κάνει Ανάσταση η κυβέρνηση!. Να τρέξει πρώτη η Αντιπολίτευση! Τόσους επιστήμονες έχουμε στο Κόμμα, Κύριε Πρόεδρε, μας ανήκει το success story.
Και πώς να μην ενθουσιαστούν οι αρχαιολόγοι, οι επιστήμονες, οι κάτοικοι της περιοχής των Σερρών. «Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος , ούτε στη Βεργίνα , ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε . Χρονολογείται την περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ.», είχε δηλώσει με σιγουριά αλλά και με υψηλή αίσθηση επιστημονικής ευθύνης, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη.

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν το 1965 από τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη και ανάμεσα στα ευρήματα που χαρακτηρίζονται εξαιρετικής σημασίας, ανακαλύφτηκε κοντά στο Γυμνάσιο, η στήλη του Εφηβαρχικού Νόμου , που δίνει πληροφορίες για τους κανόνες της εκπαίδευσης των νέων.
«Θαύμα! Έκανε το θαύμα της η Μεγαλόχαρη», παρεμβαίνει τηλεφωνικώς η θεία Ιουλία , ατενίζοντας από το πλοίο το λιμάνι της Τήνου.
Μερικές φορές νομίζεις ότι η Ιστορία είναι βγαλμένη από ταινία. Με τα διάφορα σενάρια, τους πρωταγωνιστές, τους κομπάρσους, τους θεατές. Μοναδικός σκηνοθέτης ο χρόνος και η ανάγκη μας να πιστέψουμε στο θαύμα… επί γης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.