ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά τον Ιούλιο

ΙΟΒΕ: Ελαφρά πτώση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) κατέγραψε ελαφρά πτώση τον Ιούλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη σχετική μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ, ο συγκεκριμένος δείκτης «τον Ιούλιο κινείται ελαφρά πτωτικά και διαμορφώνεται στις 102,3 (από 103,7) μονάδες, διορθώνοντας την υψηλή επίδοση εξαετίας που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα».

Όπως επισημαίνεται, αν και στις Υπηρεσίες, τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται οριακή ανάκαμψη προσδοκιών, στις Κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται. Επίσης, καταγράφεται ελαφρά μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από τέσσερις μήνες ανοδικής πορείας. Η προσαρμογή των προσδοκιών που παρατηρείται τον Ιούλιο, μετά την πρόσφατη άνοδο, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το γεγονός ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ξεκινά μια περίοδος αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες ενδεχομένως δεν είχαν πλήρως προεξοφληθεί.

Πιο αναλυτικά:

Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης κερδίζουν έδαφος, αν και ο δείκτης των αποθεμάτων ενισχύεται.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται αισθητά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ισοσκελίζονται, ενώ οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποχωρούν, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς πτωτικά.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα κινείται ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση, επιδεινώνεται αισθητά.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.