ΚΟΣΜΟΣ

Ελικόπτερο κατέρριψαν οι φιλορώσοι

«Εισβολή» χαρακτηρίζει το Κίεβο την είσοδο των ρωσικών φορτηγών

Η είσοδος των φορτηγών με τη ρωσική βοήθεια ισοδυναμεί με «εισβολή», λέει το Κίεβο.

Η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί στην αυτοκινητοπομπή των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια και εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος και θέλει να αποφύγει οποιεσδήποτε "προκλήσεις", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

"Η Ουκρανία θα έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ώστε εμείς, η Ουκρανία, να μην εμπλακούμε σε κατηγορίες για προκλήσεις ότι σταματούμε τα οχήματα της αποκαλούμενης βοήθειας ή χρησιμοποιούμε βία εναντίον τους", δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αυτοκινητοπομπής των φορτηγών που ταξιδεύει σε ελεγχόμενα από τους αντάρτες ουκρανικά εδάφη, ο Ναλιβαϊτσένκο δήλωσε: "Εναντίον αυτών, όχι".

Ο αρχηγός των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για "άμεση εισβολή".

"Λέμε πως αυτό είναι μια άμεση εισβολή. Πρόκειται για στρατιωτικά οχήματα υπό το κυνικό κάλυμμα του Ερυθρού Σταυρού", δήλωσε ο Ναλιβαϊτσένκο, διευθυντής της ουκρανικής SBU, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία.

Σχεδόν 100 από τα περίπου 300 φορτηγά είχαν διασχίσει γύρω στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) τα σύνορα, σύμφωνα με έναν παρατηρητή του ΟΑΣΕ που βρίσκεται επιτόπου, τον Πολ Πικάρ. Από τα οχήματα αυτά, τα 34 είχαν επιθεωρηθεί χθες, Πέμπτη, και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, ενώ τα υπόλοιπα πέρασαν χωρίς να γίνει ο παραμικρός έλεγχος του φορτίου τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Τα φορτηγά αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τους αντάρτες για τη μεταφορά όπλων", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της SBU προσθέτοντας πως τα προϊόντα τροφίμων που περιέχει η αυτοκινητοπομπή αυτή θα διανεμηθούν και στους αντάρτες και όχι αποκλειστικά στους αμάχους.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε από την πλευρά του "κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων" και εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξουν "εσκεμμένες προκλήσεις".

"Ούτε η ουκρανική πλευρά, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζουν τι βρίσκεται μέσα στα φορτηγά, κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα", αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

"Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι οι συμφωνίες ανάμεσα στη ρωσική πλευρά και τους μαχητές και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να σημειωθούν εσκεμμένες προκλήσεις", προσθέτει το υπουργείο.

"Η Ρωσία φέρει όλη την ευθύνη για την ασφάλεια αυτού του φορτίου", καταλήγει το υπουργείο.

Οι αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο-Νεκροί οι πιλότοι

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Mi-24 του στρατού κοντά στο προπύργιο των ανταρτών Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πιλότοι, ανακοινωσε σήμερα ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το αεροσκάφος επλήγη χθες, Τετάρτη, πάνω από την Γκεοργκιίβκα, 20 χλμ. νοτίως του Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο. Το ουκρανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας διευκρίνισε με καταχώριση στο Twitter πως οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.