ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες ψηφίσματα φορέων

Κηδεύτηκε στις Στέρνες Χανίων ο Εμμανουήλ Κριαράς

Στη γη της Κρήτης υπό την σκιά των Λευκών Ορέων και με φόντο το Κρητικό πέλαγος αναπαύεται από το απόγευμα όπως ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία ο Εμμανουήλ Κριαράς.

Η σορός του Εμμανουήλ Κριαρά έφτασε στο αεροδρόμιο Χανίων λίγο μετά τις 4:30 από τη Θεσσαλονίκη, και εκεί βρέθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Χανίων, φορείς, συγγενείς, συμπολίτες, μαθητές και φίλοι του, που συνόδευσαν τη σορό μέχρι τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Στερνών για προσκύνημα και αποχαιρετισμό.

Δεκάδες πολίτες ήταν εκεί για το ύστατο χαίρε, ενώ εκκλησιαστικά τροπάρια έψαλε ο σύνδεσμος ιεροψαλτών Κρήτης. Ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι ενώ η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε πένθιμα.

Δύο στεφάνια από τον υπουργό Παιδείας και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης βρισκόταν στην είσοδο της εκκλησίας ενώ το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνός.

Με μια μαντινάδα αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης λέγοντας:

«Μπιστόλι είχες το μυαλό και σφαίρες σου τη γλώσσα. Πολέμησες τα άδικα που είναι στον κόσμο τόσα».

Το παρών στην κηδεία έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης , οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης , Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης , οι δήμαρχοι Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και Σφακίων Παύλος Πολλάκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένοιωθε το Ακρωτήρι σαν σπίτι του και για αυτό επέλεξε να ταφεί εδώ», είπε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της οικογένειας Παύλος Κριαράς.

«Αποχαιρετάμε απόψε ένα μεγάλο διανοητή και δάσκαλο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ενώ ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε πώς ο εκλιπών, «ήταν υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος και υπερασπιστής του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Η κρητική γη, σκέπασε σήμερα ένα μεγάλο και ικανό άνδρα» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Βιρβιδάκης, ενώ η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου τον χαρακτήρισε σύγχρονο άνδρα σε όλη του τη ζωή.

Ευπατρίδη των γραμμάτων και της επιστήμης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης .

«Ο Μανώλης Κριαράς ήταν ένας άνθρωπος που με το έργο του έκανε τον τόπο του περήφανο», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

Στις 8 το βράδυ έγινε ο ενταφιασμός στον τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Χανίων, στο Κοιμητήριο Στερνών με τους παρευρισκόμενους να τον αποχαιρετούν με ένα θερμό χειροκρότημα.

Η μεταφορά του εκλιπόντος στα Χανιά και η ταφή του έγιναν με δαπάνη του δήμου Χανίων.

Για την απώλεια του εξέδωσαν ψηφίσματα δεκάδες φορείς σύλλογοι και συλλογικότητες από τα Χανιά και όλη την Κρήτη.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου φιλολόγων Χανίων έκανε γνωστό ότι θα γίνει πρόταση το Α΄ Λύκειο Χανίων να μετονομαστεί σε Α΄ Λύκειο Μανώλη Κριαρά ενώ ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης γνωστοποίησε την πρόθεση του να ονομασθεί πλατεία της Ανώπολης Σφακίων σε πλατεία Μανώλη Κριαρά.

Επίσης έγινε γνωστό ότι κάθε χρόνο θα διοργανώνεται την ημέρα της μνήμης του, φιλολογικό συνέδριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.