ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς

Μιχ. Σάλλας: Σε θετική τροχιά η Οικονομία

Θετικά τα αποτελέσματα του Ομίλου Πειραιώς στο εξάμηνο - Ισχυρή αύξηση οργανικής κερδοφορίας.

Σημαντική βελτίωση σε όρους κερδοφορίας, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας παρουσίασε στο β' τρίμηνο ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Θετική είναι η εικόνα των μεγεθών του ομίλου Πειραιώς στο εξάμηνο. Στο τέλος Ιουνίου ο όμιλος επέστρεψε στην κερδοφορία με κέρδη ύψους 164 εκατ. ευρώ ενώ ισχυρή αύξηση σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη. Παράλληλα η τράπεζα προχώρησε σε εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (+13%) συμβάλλοντας αποφασιστικά στην στήριξη των επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης ενώ υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί.

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης. Τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στα θέματα ανταγωνιστικότητας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), οι επιδόσεις της είναι ενθαρρυντικές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή ρευστότητα. Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα κατά το 2ο 3μηνο του έτους ανήλθαν σε €1,2 δισ (+13%), εκ των οποίων €0,7 δισ (+ 16%) προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη του Ομίλου στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του την τελευταία διετία, συμμετέχει στη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment) της ΕΚΤ που περιλαμβάνει την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και Stress Test, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην άσκηση ξεκινώντας από υψηλό σημείο εκκίνησης με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% στις 31.12.13, που ενισχύθηκε περαιτέρω τόσο με την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και με το εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που ήδη υλοποιείται. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση στην ελληνική οικονομία, αλλά και με τα μέτρα που προωθούνται για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Τράπεζα Πειραιώς να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»
Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών

Αποτελέσματα 2ου 3μήνου 2014
• Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν το 2ο 3μηνο 2014 στα €295 εκατ, αυξημένα κατά 17% έναντι του 1ου 3μήνου του έτους (χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης εξαγορών ύψους €28 εκατ και εκτάκτων λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης ύψους €144 εκατ).
• Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τάση σε τριμηνιαία βάση, παρουσιάζοντας το 2ο 3μηνο αύξηση 4% στα €500 εκατ.
• Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιούνιο στις 262 μ.β. από 288 μ.β. τον Μάρτιο και 305 μ.β. το Δεκέμβριο 2013, συνέβαλε στη βελτίωση του καθαρού εντόκου αποτελέσματος.
• Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €80 εκατ στο 2ο 3μηνο, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.
• Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου 3μήνου ’14 ανήλθαν σε €49 εκατ, επηρεαζόμενα θετικά από το πρόγραμμα αποεπενδύσεων της Τράπεζας και εστίασης στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.
• Τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε €138 εκατ, ενσωματώνοντας έσοδο από την αναδιάρθρωση προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων.
• Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €781 εκατ από €553 εκατ στο 1ο 3μηνο 2014.
• Το λειτουργικό κόστος ανήλθε στα €371 εκατ, συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών ύψους €28 εκατ.
• Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκε στο 54% στο 2ο 3μηνο 2014 από 56% στο αμέσως προηγούμενο 3μηνο.
• Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €476 εκατ ή 2,6% επί των μέσων δανείων προ προβλέψεων για το 2ο τρίμηνο, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το 1ο 3μηνο 2014.
• Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €164 εκατ αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το 1ο 3μηνο ’14 (-€247 εκατ).

Μεγέθη 30 Ιουνίου 2014
• Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €88,5 δισ, παρουσιάζοντας μείωση 1% έναντι του Μαρτίου 2014, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των δανείων αλλά και στην αποπληρωμή των ομολόγων ΕΔ του Πυλώνα Ι (€1,2 δισ).
• Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €54,4 δισ, παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου 2013.
• Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών συνέχισαν την ήπια πορεία απομόχλευσής τους (-1% τριμηνιαίως) εν μέσω αρνητικής ακόμη οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ζήτησης και διαμορφώθηκαν σε €73,1 δισ. Τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €58,7 δισ.
• Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε περαιτέρω βελτίωση τον Ιούνιο 2014 στο επίπεδο του 108% από 109% τον Μάρτιο 2014, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) υποχώρησε περαιτέρω στο 6,7% επί του ενεργητικού.
• Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 38,5%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση το 2ο 3μηνο 2014 να συνεχίζει την καθοδική της πορεία για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο (ως ποσοστό των δανείων στις 68 μ.β. από 105 μ.β. το 1ο 3μηνο 2014), ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις διατηρήθηκε στο 51%.
• Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου 2014 στο ιδιαίτερα υψηλό σημείο του 19,6% για τον Όμιλο και 19,8% για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο έναντι 16,2% του συνόλου της ελληνικής αγοράς.
• Τα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανήλθαν στα €9,4 δισ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 του Ομίλου σύμφωνα με το πλαίσιο Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε στο 15,0% από 14,5% το Μάρτιο ’14 (στοιχεία Μαρτίου pro-forma για AMK και αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών).
• Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Ιουνίου 2014 αριθμούσε 1.277 μονάδες, με 889 καταστήματα στην Ελλάδα και 388 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Τα καταστήματα στην Ελλάδα ήταν μειωμένα κατά 148 από την αρχή του χρόνου στις 30.06.14, στο πλαίσιο εξορθολογισμού τους, ενώ στο εξωτερικό κατά 24. Το ανθρώπινο δυναμικό ανερχόταν σε 22.343 άτομα, 16.541 σε εγχώριες και 5.802 σε διεθνείς δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι το προσωπικό στην Ελλάδα είναι μειωμένο κατά 14% από το Δεκέμβριο 2012 σε συγκρίσιμη βάση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.