ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εντολή Σαμαρά

Νέα εκκαθάριση για όσους υπερφορολογήθηκαν για τα ακίνητα τους

Τη φωτιά που δημιούργησε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα επιχειρεί να σβήσει το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας να διορθωθούν από τον υπουργό Οικονομικών όσο το δυνατόν συντομότερα οι στρεβλώσεις.
diamer

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι στους οικισμούς - περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικών τιμών (περίπου 4.000) ο φόρος θα υπολογιστεί με τις περυσινές τιμές. Ωστόσο η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα υπερφορολόγησης, αυτή τη φορά για τα ακίνητα του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, εφόσον εφαρμοσθούν οι περυσινές τιμές θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος για όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται στην περιφέρεια, αντίθετα όμως θα αυξηθεί ο φόρος για τα οικόπεδα της Αττικής. Και αυτό διότι οι τιμές για τα οικόπεδα στο νομό Αττικής (είχαν δημιουργηθεί μόνο για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας) είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι διορθώσεις θα γίνουν στις περιοχές που «χτύπησε» το σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση Μαυραγάνη του 2013 θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να μειωθούν τα τεράστια ποσά που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Πάντως ακόμα το υπ. Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Οπως όλα δείχνουν θα υιοθετηθούν οι προτάσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο

Παραδείγματα στρεβλώσεων

Οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 98.670 ευρώ φέτος εκτινάχτηκε υπολογίστηκε στις 815.568 ευρώ.

Σε χωριό των Τρικάλων, για κτίσμα 30 τ.μ.( του 1930), σε οικόπεδο 1.500 τ.μ., η αξία τους υπολογίστηκε στις 168.062 ευρώ και ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Σε χωριό στη Β. Κεφαλλονιά για οικόπεδο και οίκημα 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ ενώ πέρσι κατέβαλε συνολικά στην εφορία 323 ευρώ

Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων για οικόπεδο και σπίτι 40 τ.μ., η αντικειμενική αξία τους υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 8.000 ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 38.000 ευρώ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.