ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Πάνω από δύο χρόνια η αναμονή για επιστροφή ΦΠΑ

Στις 298 ημέρες ή σχεδόν 10 μήνες περιμένουν οι επιχειρήσεις κατά μέσο όρο για να λάβουν από το κράτος τις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων υπάρχει εφορία που καθυστερεί να επιστρέψει τον ΦΠΑ ακόμα και κατά 797 ημέρες ή αλλιώς περισσότερο από δύο χρόνια και δύο μήνες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το συνολικό ποσό που οφείλει το Δημόσιο είναι 882,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 15,2% ή κατά 120,8 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Επίσης, εντός μιας εβδομάδας ο αριθμός των αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 766 και διαμορφώθηκε στις 5.367 από 4.601 που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αναμονής των επιχειρήσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς την προπερασμένη εβδομάδα ήταν στις 307 και την προηγούμενη υποχώρησε στις 298. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που αναμένουν επιστροφή ΦΠΑ ανήλθε την περασμένη εβδομάδα στις 23.214 από 22.071 που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 5,2%. Οι εφορίες που καθυστερούν περισσότερο την επιστροφή ΦΠΑ είναι:

• Η ΣΤ΄ Θεσσαλονίκης με μέσο χρόνο αναμονής 797 ημέρες και συνολικό οφειλόμενο ποσό 10,7 εκατ. ευρώ.

• Η εφορία της Κω με μέσο χρόνο αναμονής τις 768 ημέρες και ποσό οφειλής κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ.

• Το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων με μέσο χρόνο αναμονής τις 676 ημέρες και ποσό οφειλής 79,2 εκατ. ευρώ.

• Η εφορία Φλώρινας με χρόνο αναμονής 658 ημέρες κατά μέσο όρο και ποσό 357,1 χιλιάδες ευρώ.

• Η εφορία ΙΔ΄ Αθηνών με χρόνο αναμονής τις 646 ημέρες κατά μέσο όρο και ποσό προς επιστροφή τα 96,5 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ποσό των οφειλόμενων επιστροφών «πρωταθλήτρια είναι η ΦΑΕ Αθηνών που εμφανίζεται να χρωστά 490,7 εκατ. ευρώ σε 2.710 επιχειρήσεις. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τις επιχειρήσεις αυτές είναι οι 276 ημέρες, ενώ ακολουθεί το κέντρου ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα με τις εφορίες που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Τρίτη κατά σειρά είναι η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με τις επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν γίνει να ανέρχονται σε 65,5 εκατ. ευρώ. Από πλευράς πλήθους επιχειρήσεων που αναμένουν επιστροφή ΦΠΑ στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι η εφορία Πλοίων Πειραιά που έχει σε αναμονή 2.906 αιτήσεις και ακολουθούν οι ΦΑΕ Αθηνών με 2.710 και ΦΑΕ Πειραιά με 1.543 εκκρεμείς αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον αντίποδα βρίσκεται η εφορία ΙΔ΄ Αθηνών η οποία δεν έχει εξυπηρετήσει 6 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, αλλά όπως προαναφέρθηκε είναι μεταξύ των εφοριών με τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής (646 ημέρες).

Επίσης, οι τρεις εφορίες με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι:

• η ΦΑΕ Αθηνών με 469 αιτήσεις,

• η Πλοίων Πειραιά με 332 αιτήσεις και

• η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 122 εκκρεμείς αιτήσεις για περισσότερο από 90 ημέρες.

Έντυπη

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.