ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης ως τον Φεβρουάριο 2015

Ποιοι κάτοχοι αυθαιρέτων θα πληρώσουν πρόστιμα

Με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του «νόμου Καλαφάτη» για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης θα επιβαρύνονται όσοι έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4014/2011 («νόμος Παπακωνσταντίνου»), που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται σε αρχικό υποβολή με πληρωμένο παράβολο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» όσοι δεν έχουν ακόμα διευθετήσει τις οφειλές τους θα κληθούν να πληρώσουν «πρόστιμο» άνω του 7% μέχρι τώρα για κάθε ληξιπρόθεσμη δόση, συν 1% ακόμη για κάθε επιπλέον μήνα καθυστέρησης. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται 4.500 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι αν και έχουν καταβάλλει το σχετικό παράβολο και είχαν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά που προέβλεπε ο νόμος ν. 4014/2011, είτε δεν είχαν καταβάλει καθόλου τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε είχαν πληρώσει ορισμένες μόνο δόσεις και εκκρεμούν οι υπόλοιπες.

Οι δόσεις αποπληρωμής των προστίμων είναι είτε εξαμηνιαίες, είτε μηνιαίες, ανάλογα με τις δυνατότητες των πολιτών.

Οπότε:
-Το πρώτο 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου (8.8.2013), το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 17 μηνών. Η προθεσμία αυτή έχει λήξει από τις 6 Φεβρουαρίου 2014

-Το δεύτερο 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 14 εξαμήνων (δηλ. 60 μηνών). Η προθεσμία αυτή λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη δόση έχει οριστεί στα 300 ευρώ. Όσοι καταβάλλουν εφάπαξ το πρόστιμο θα έχουν έκπτωση 20%, ενώ όσοι καταβάλλουν το 30% του συνολικού προστίμου μέσα σε ένα εξάμηνο από την ημερομηνία υπαγωγής θα επωφελούνται έκπτωσης 10%.

Έκπτωση 50% επί των συνολικών προστίμων που επιβάλλονται για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με το «νόμο Καλαφάτη» θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας στα αυθαίρετά τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.