ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχος ο Πούτιν

Στο «κόκκινο» η ένταση για το ρωσικό κονβόι στην Ουκρανία

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από τη Δύση,  τα πρώτα φορτηγά της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στην πόλη Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα.

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία ενώ τόνισε στην κ. Μέρκελ ότι η Μόσχα αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ γιατί «δεν μπορούσε να περιμένει άλλο να της δοθεί το πράσινο φως από το Κίεβο».Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα ήταν «απαράδεκτη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενόψει της επίσκεψης της καγκελαρίου στο Κίεβο το Σάββατο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Αποδοκιμάζουν οι Βρυξέλλες 

Οι Βρυξέλλες αποδοκίμασαν έντονα την απόφαση της Μόσχας να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας».

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας. Επίσης αντίκειται στις προηγούμενες συμφωνίες που λήφθηκαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν. αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ανέφερε επίσης ότι, ήδη ασκούνται πιέσεις στη Ρωσία για να ανακαλέσει την απόφασή της. Ο ίδιος «χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές, και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

Καταδικάζει και το ΝΑΤΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε  την ενέργεια της Ρωσίας, λέγοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί».

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε ο Ράσμουσεν τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Μόσχα για  «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και την κάλεσε να συμβάλει, ώστε η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

Στις δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, ο Ποροσένκο τόνισε πως περισσότερα από 100 ρωσικά φορτηγά έχουν διασχίσει τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν σε ελέγχους από τις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας ή τους συνοριοφύλακες και χωρίς να τα συνοδεύουν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Νωρίτερα ωστόσο ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, ο Μπόρις Λόζκιν, συμφώνησαν  ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.