ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ...

Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι σοβαρός άνθρωπος και μετριοπαθής πολιτικός. Μάλιστα, είναι από τους λίγους στον ΣΥΡΙΖΑ που απολαμβάνει της λεγόμενης έξωθεν καλής μαρτυρίας τόσο για τις οικονομικές του γνώσεις όσο και για το ρεαλισμό στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Δεν σας κρύβω ότι και μένα μου είναι συμπαθής.

Απόρησα λοιπόν χθες όταν κάποιος φίλος μου είπε ποιά είναι τα πρώτα πέντε μέτρα που εξήγγειλε πως θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι πως δεν τον πίστεψα. Του είπα: "αποκλείεται". Μπήκα στο site της Αυγής -επειδή σκέφτηκα ότι οι δηλώσεις του μπορεί και να είχαν διαστρεβλωθεί από τα άλλα Μέσα- και διάβασα τις δηλώσεις Δραγασάκη. Ήταν έτσι όπως μου τις είχε μεταφέρει ο φίλος. Δυστυχώς. Και κρίμα.

Αν αυτά είναι τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε κάτι δεν πάει καλά. Για να μην λέμε όμως κουβέντες του αέρα ας δούμε ποιά είναι τα μέτρα:
Α) Ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους,
Β) Δέσμη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου),
Γ) Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία,
Δ) Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους,
Ε) Ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Ας τα δούμε ένα ένα. Η διαγραφή του χρέους δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Ο Δραγασάκης αυτό το ξέρει. Τότε γιατί το λέει; Μας κοροϊδεύει; Όχι. Πως λοιπόν θα το πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Με "πολιτική ανατροπή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους και τη δημιουργία μετώπου των χρεωμένων χωρών". Μα τότε δεν είναι άμεσο μέτρο. Αν και όταν δημιουργηθεί το μέτωπο των χρεωμένων χωρών, έχει καλώς. Αν και όταν το ζήτημα διεθνοποιηθει, και πάλι έχει καλώς. Αν και όταν υπάρξει πολιτική ανατροπή στην Ευρώπη, ναι μπορεί και να συμβεί.

Είναι εφικτό; Δύσκολο, αλλά για την οικονομία της συζήτησης να το δεχθώ. Δεν νομίζω όμως πως η Ευρώπη περιμένει να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση στην Ελλάδα για να τα κάνει όλα αυτά. Μακάρι να τα κάνει. Και να τα κάνει όσο γίνεται πιό γρήγορα. Και να τα κάνει υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι. Πάντως άμεσο μέτρο την διαγραφή του χρέους, αφού προϋποθέτει πολιτική ανατροπή στην Ευρώπη, δεν μπορεί να την πεις. Κι αυτό νομίζω ο πρώτος που το ξέρει είναι ο Δραγασάκης.

Το κακό είναι πως αν δεν υπάρξει διαγραφή του χρέους δεν μπορεί να γίνουν και τα υπόλοιπα. Και είναι λογικό αφού είναι άμεσα συνυφασμένα με αυτό. Εκτός κι αν ο Δραγασάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρει από κάπου αλλού πόρους για να δώσουν τα 5 δις για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας καθώς και όσα επιπλέον χρειάζονται για να αποκαταστήσουν μισθούς και συντάξεις και να επιστρέψουν φόρους. Μακάρι να έχουν τη μαγική συνταγή και να τα κάνουν. Μακάρι να έχουν βρει τον τρόπο και τις πηγές.

Ελπίζω βέβαια να μην είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ο τρόπος γιατί τότε με συγχωρείτε μας τα 'παν κι άλλοι πριν από σας και μας τα λένε σαράντα χρόνια. Δεν υπάρχει ούτε μία κυβέρνηση που να μην είχε στις άμεσες προτεραιότητες της την πάταξη της φοροδιαφυγής πριν αναλάβει την εντολή διακυβέρνησης και δεν υπάρχει ούτε μία που να το κατάφερε.

Και μην μας πουν ότι αυτοί έχουν την πολιτική βούληση γιατί αυτό ακριβώς έλεγαν και οι προηγούμενοι για τους προπροηγούμενους και πάει λέγοντας. Όμως επειδή είμαι καλής πίστης άντε να δεχθώ πως όντως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχει την πολιτική βούληση και θα το κάνει. Πότε θα το κάνει; Άμεσα; Είναι αδύνατον. Αυτό το ξέρει, εκτός από τον Δραγασάκη, και η μάνα μου που μπορεί να μην είναι οικονομολόγος, αλλά κοινό νου διαθέτει. Άρα ούτε η φοροδιαφυγή είναι άμεσο μέτρο.

Αν όμως δεν μπορούν να εξευρεθούν άμεσα πόροι από την διαγραφή του χρέους και την πάταξη της φοροδιαφυγής πως θα αποκατασταθούν μισθοί και συντάξεις, πως θα επιστραφούν φόροι, πως θα δοθούν 5 δις για 300.000 θέσεις εργασίας; Ελπίζω ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέξης Τσίπρας να μας αποκαλύψουν το μυστικό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και φυσικά ελπίζω να μην μας πουν ότι τα 5 δις θα τα βρουν από το ΕΣΠΑ γιατί τότε ανοίγουμε άλλα κεφάλαια που αφορούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις κοινοτικές νόρμες και τη λειτουργία της ΕΕ.

Όπως ελπίζω να μην μας πουν ότι θα κρατικοποιήσουν τις τράπεζες και θα χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια. Μπορεί ο Λαφαζάνης να μην το ξέρει ή να μην ενδιαφέρει τον Μηλιό όμως τουλάχιστον ο Δραγασάκης, ως έχων την επαφή με την ΕΚΤ, οφείλει να γνωρίζει τα ισχύοντα και τα θέσμια και τι μπορεί να συμβεί. Και όχι μόνον να γνωρίζει, αλλά και να έχει ενημερώσει την ηγεσία του κόμματός του. Α, και στην ενημέρωση που υποθέτω θα τους έχει κάνει ελπίζω να τους είπε και δυό λόγια για τα stress tests. Τι είναι, τι σημαίνουν, τι θα γίνει με την εποπτεία από τις 4 Νοεμβρίου και τι μπορεί να συμβεί στους ...αόμματους στη γραμμή του κόμματος Ντράγκι, τον οποίον Δραγασάκης και Τσίπρας συνάντησαν προ διμήνου

Καλές είναι οι υποσχέσεις από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και κατανοητές οι πολιτικές του κορώνες όμως ο κόσμος δεν περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά. Τα έφαγε στη μάπα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ χρόνια τώρα. Τα έφαγε, τα χόρτασε και, όπως έδειξαν και οι ευρωεκλογές, όχι μόνον τα αποστρέφεται αλλά τα κάνει και εμετό. Ο κόσμος περιμένει αλήθειες, συγκεκριμένα πράγματα, άλλες προσεγγίσεις, άλλες προτεραιότητες για άλλη πορεία και οπωσδήποτε ριζοσπαστικά μέτρα συγχρόνως όμως και εφικτά. Και κυρίως περιμένει από ανθρώπους σαν τον Δραγασάκη αν μη τι άλλο να μην προσεγγίζουν τον μαυρογιαλουρισμό από το αριστερό μονοπάτι.

Τα πέντε άμεσα μέτρα που εξήγγειλε χθες είναι, δυστυχώς, πομφόλυγες. Αν μάλιστα, δεν τα έλεγε ο Δραγασάκης αλλά κάποιος από τη συγκυβέρνηση δεν θα άξιζε να τα συζητήσει κάποιος, ενώ θα πήγαινε και η ντομάτα σύννεφο. Τόσο απλά και τόσο καθαρά...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ψηφίστε Θου Βου

  2. Και η κατάργηση μεμιάς όλων των αντιμνημονιακών νόμων με ένα άρθρο , και επιστροφή στους νόμους που προϋπήρχαν , με επακόλουθη επιστροφή στα παλιά όρια συντάξεων , την κατάργηση των φόρων αλληλεγγύης , την αποκατάσταση των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων , την επιστροφή των πρωτότυπων φαρμάκων με κατάργηση των ….άθλιων γενόσημων που σκοτώνουν το λαό , την κατάργηση ΛΑΦΚΑ κλπ που επιβλήθηκαν με τους αντιμνημονιακούς νόμους και και άλλα που δεν έχουν τέλος και που μπορούμε να αραδιάσουμε σε πολλές σελίδες και που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ άσχετα από το αν κινούνταν σε σωστή κατεύθυνση (π.χ άρση του τραπεζικού απορρήτου ) ; Δυστυχώς τα παραμύθια δεν περιορίζονται σε αυτά τα πέντε ! Και οι πομφόλυγες είναι τόσες πολλές που δεν μπορείς να τις απαριθμήσεις !

  3. Θ.Τ. 10:54 29/08/2014

    Δίκιο έχετε Κε Φελνίκο μας .
    Αλλά δεν ξέρετε πως ο Δραγασάκης
    δεν έχει ούτε καν το ελαφρυντικό της ασχετοσύνης, σαν τόσους άλλους !
    όταν συνυπάρχει με «Αργεντινή, ε και τι έγινε ?» κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.